Smakosze.pl
Purée ziemniaczane z wczorajszych ziemniaków

canva/Wiktory

Jak przerobić wczorajsze ziemniaki na pyszne puree? Wyśmienity dodatek do obiadu zrobisz w 20 minut

24 Listopada 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wczorajsze ziemniaki mogą być naprawdę smaczne. Wytłuczone, wymieszane z kilkoma składnikami i zapieczone zamienią się w wyborny dodatek do obiadu. Nic się nie zmarnuje i nikt nawet nie zorientuje się, że ziemniaki były gotowane poprzedniego dnia. Gorąco polecamy poniższy przepis.

Gotowanie w stylu zero waste jest naprawdę proste. Ziemniaki, które zostały wam z poprzedniego obiadu, można łatwo przerobić na znakomite, zapiekane purée. Będzie idealne zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich kotletów.

kotlety siekane

Ekspresowe kotlety siekane. Delikatne, soczyste i pełne smaku. Rodzina się nimi zachwyci

CZYTAJ DALEJ

Przepis na znakomite purée ziemniaczane

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków, mogą być z poprzedniego dnia

  • ok. 3 dag masła

  • 1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego

  • 5 dag ulubionego sera żółtego

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego (opcjonalnie)

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • sól i pieprz

  • natka pietruszki

Jak zrobić pyszne purée? Doskonały pomysł na wczorajsze ziemniaki

Ugotowane ziemniaki wytłucz lub przepuść przez praskę. Najlepiej zrobić to, gdy są jeszcze ciepłe. Jeśli jednak nie wytłukłeś ich od razu, możesz je teraz podgrzać w mikrofali lub na małym ogniu.

Ziemniaki wymieszaj z masłem i mlekiem, a także startym serem. Masę dopraw do smaku czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Przełóż ją do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

Wierzch purée ziemniaczanego posyp cienkimi wiórkami masła. Zapiekaj 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C. Podawaj na ciepło. Smacznego.

Wskazówka: jeśli lubicie wyraziste purée, użyjcie świeżego czosnku lub papryczki chili Możecie je delikatnie podsmażyć na odrobinie oleju, by były bardziej aromatyczne. Inną opcją jest wykorzystanie końcówek serów twardych i kawałków serów pleśniowych.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy z ziemniakami w roli głównej. Spróbujcie koniecznie smakowitych ziemniaków w szwedzkim stylu. Być może też skuszą was nieziemsko pachnące zapiekane ziemniaki w przyprawie ras el hanout.

Znakomite purée ziemniaczane

canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Wigilijne pierogi z makiem.

Przepisy

Wigilijne pierogi z makiem. Słodka wersja popularnego dania świetnie zastąpi drożdżowy wypiek

Czytaj więcej >
Czekolada na gorąco

Przepisy

Jak przyrządzić domową czekoladę na gorąco? Nie uwierzysz, jaka jest łatwa do zrobienia

Czytaj więcej >
Fasola z suszonymi śliwkami Ewy Wachowicz

Przepisy

Niebywałe, z czym Wachowicz podaje fasolę. Idealny duet na Święta Bożego Narodzenia

Czytaj więcej >
Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >