Najlepsze kucharki dodają do ciasta na pyzy 2 rodzaje mąki. Powód jest bardzo ważny
Zostało Ci mięso i warzywa z rosołu? W mig przygotujesz z nich wyśmienite pyzy. Puszyste, ziemniaczanie kluchy z farszem będą jeszcze smaczniejsze, kiedy zrobisz ciasto według receptury najlepszych kucharek. Kluski nie rozwarstwią się podczas gotowania. Będą puszyste i pyszne.
Najlepsze kucharki dodają do ciasta na pyzy 2 rodzaje mąki. Powód jest bardzo ważny
Pyzy z mięsem to najlepsze danie, jakie możemy przyrządzić z resztek po rosole i poprzednim obiedzie. Wykorzystamy i mięso i warzywa, a także ugotowane ziemniaki, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje.
Sekretem doskonałych pyz jest ciasto. Musi być dobrze wyrobione i przede wszystkim składać się z dwóch rodzajów mąk. Najlepsze kucharki do ciasta na pyzy dodają mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dzięki tym produktom kluski nie rozwarstwiają się podczas gotowania. Są zwarte i pyszne.
Do farszu na pyzy dodajemy przyrumienioną na maśle cebulę oraz kilka łyżek rosołu. Zamiast wywaru możemy wlać odrobinę wody. Tłuszcz i bulion to świetne nośniki smaku. Sprawiają również, że farsz po ugotowaniu nie jest suchy. Jest wilgotny i bardzo aromatyczny.
Na jakim mięsie gotować rosół? 1 rodzaj bije na głowę pozostałe
Przepis na pyzy z mąki pszennej i ziemniaczanej. Lepszych nie jadłaś
Składniki na ciasto:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 150- 200 g mąki pszennej
- jajko
- łyżka roztopionego masła
- sól, pieprz
Składniki na farsz:
- mięso z rosołu
- marchewka i korzeń pietruszki z rosołu
- kilka łyżek rosołu lub wody
- cebula
- 2- 3 łyżki masła
Składniki na okrasę:
- masło
- duża cebula
Pyzy z mięsem z rosołu. Proste danie, które zachwyca smakiem
Przygotuj ciasto na pyzy: ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę i przełóż do miski. Dodaj mąkę ziemniaczaną, 150 g mąki pszennej, jajko, roztopione masło, sól, pieprz i mieszaj, aż powstanie masa o gładkiej, jednolitej konsystencji. W razie potrzeby wsyp więcej mąki pszennej.
Przygotuj farsz: mięso i warzywa z rosołu zmiel w maszynce. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Do cebuli dodaj zmielone składniki i podsmaż chwilę, przełóż do miski. Farsz podlej delikatnie rosołem lub wodą, żeby nie był zbyt suchy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z ciasta odrywaj mniejsze kawałki. W każdy kawałek włóż niewielką ilość farszu, dobierz ciasto i uformuj kulę. Pyzy z mięsem wrzucaj na wrzątek, gotuj kilka minut od wypłynięcia. Gdy kluski będą się gotować, zeszklij posiekaną cebulę na większej ilości masła. Pyzy polej okrasą i podaj.
Z mięsa i warzyw rosołowych zrobisz również wyśmienity pasztet pieczony oraz krokiety według przepisu Jakuba Kuronia. Nic w kuchni się nie zmarnuje.