Smakosze.pl Przepisy Dodaj miód, owoce i orzechy. To śniadanie bije owsiankę na głowę
Fot. Canva/Africa Images

Dodaj miód, owoce i orzechy. To śniadanie bije owsiankę na głowę

11 sierpnia 2024

Są osoby, dla których nie ma śniadania bez owsianki. Tym spośród nich, którzy od czasu do czasu pragną odmiany, polecamy tę odskocznię. Kaszka manna, wbrew pozorom, to nie tylko danie dla niemowlaków.

Kasza manna na śniadanie

Kasza manna kojarzy się z małymi niejadkami. Jest w tym jakiś sens – ta słodka, aksamitna masa z pewnością nie kaleczy w podniebienie ani nie uraża nawet najwrażliwszych kubków smakowych. A jednak taka kasza może być zupełnie dorosłym i do tego pożywnym śniadaniem .

Fakt, że konkurencję z owsianką przegrywa w większości kategorii. Ta ostatnia ma więcej błonnika i sporo witamin, a przy tym jest bezglutenowa. Tymczasem kasza manna, pochodząca z pszenicy, zawiera zarówno kłopotliwe białko. Jest za to bogatsza w wapń, ma też zapasy witaminy B i żelaza.

kasza manna

Cukinię kroję wzdłuż i zawijam w nią pyszny farsz. Na kolację roladki są jak znalazł

Kaszka manna zamiast owsianki

Nie da się jednak ukryć, że porcja kaszy manny jest dobrą alternatywą dla znudzonych owsianką . Zwłaszcza w porze na sezonowe owoce, dla których mleczna masa stanowi świetne tło. W porze ich wysypu polecamy skorzystać z tego przepisu .

Składniki

  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 szklanka mleka
  • Szczypta soli
  • 1-2 łyżki syropu daktylowego albo z agawy
  • 150 g owoców leśnych
  • ulubione orzechy, np. laskowe lub włoskie

Kaszka z owocami

Kaszę manną płuczemy i cedzimy. W rondelku doprowadzamy do wrzenia mleko, dodajemy kaszę mannę i przyprawiamy szczyptą soli. Gotujemy na wolnym ogniu, mieszając, przez ok. 5 minut. Pod koniec gotowania słodzimy i przelewamy do miseczki.

Owoce przekrawamy w ćwiartki. Dodajemy je do kaszy i posypujemy orzechami.

Wypróbuj też przepisy na domowy ser na jogurcie i nietypową sałatkę z pomidorów i cebuli .

kaszka manna z owocami

Doprawiam nimi mięso i wkładam do słoików. Przetworami zajadamy się przez całą zimę
Ten sernik na zimno to specjalność mojej mamy. Nikt nie wierzy, z czego go robi
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy