Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten sernik na zimno to specjalność mojej mamy. Nikt nie wierzy, z czego go robi
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 11.08.2024 14:09

Ten sernik na zimno to specjalność mojej mamy. Nikt nie wierzy, z czego go robi

sernik
Fot. YouTube/Kuchnia Pyszności

Zainspiruj się i na deser przygotuj sernik na zimno inaczej, bo z serków homogenizowanych. Pomimo braku twarogu ciasto wychodzi naprawdę doskonałe. Wypróbuj przepis, a smak spodoba ci się tak bardzo, że będziesz wracać do niego bardzo często. W mojej rodzinie nie znamy lepszego sposobu na sernik.

Sernik inny niż zazwyczaj

Polacy kochają ciasta. Prym wjedzie przede wszystkim sernik, który przygotować można na wiele różnych sposobów i z różnych składników. Sposobów na ten deser jest naprawdę wiele. Jednym z łatwiejszych jest to, które przygotujesz z przepisu umieszczonego poniżej.

Cały proces zajmuje chwilę, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Dowiedz się, jak je zrobić i zaskocz rodzinę. Uważaj, bo zasmakuje im na tyle, że poproszą o niejedną dokładkę. 

masa sernik.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Pyszności
Chajzer otworzył nową budkę z kebabem. Pojawienie się księdza zaskoczyło wszystkich

Ten składnik jest niezbędny

Sernik z tego przepisu przygotujesz szybko, a w dodatku bez pieczenia. Głównym składnikiem ciasta jest serek homogenizowany. Nadaje on ciastu niezwykłej lekkości i wyjątkowego smaku. potrzebne będą także inne składniki. Poznasz je, kiedy zerkniesz na listę umieszczoną poniżej. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Kuchnia Pyszności, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 800 g waniliowych serków homogenizowanych
  • 400 ml + 200 ml wody
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 150 g cukru pudru
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • 100 g biszkoptów
  • 1 opakowanie żelatyny
  • 100 g masła
  • 3 żółtka

Przepis na sernik na zimno z serków homogenizowanych

Do garnka wlej 400 mililitrów wrzątku i rozpuść w nim jedno opakowanie galaretki. Do miski wlej 200 mililitrów ciepłej wody i rozpuść w niej żelatynę. Do miski włóż masło oraz wsyp cukier puder. Połącz oba składniki w jednolitą masę. 

Stopniowo dodawaj żółtka i mieszaj składniki. Partiami włóż serek homogenizowany i poprzez mieszanie wymieszaj z nimi masę. 

Wlej żelatynę i ponownie wymieszaj całość. Na spodzie okrągłej foremki ułóż biszkopty. Wylej na nią masę i równomiernie rozprowadź. Ciasto włóż do lodówki na 30 minut.

W tym czasie przygotuj brzoskwinie. Wyjmij je z puszki i odsącz. W razie potrzeby pokrój je na kawałki i ułóż na wierzchu. Następnie zalej je galaretką. 

Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki, aby stężało. Potem krój je na kawałki i podawaj na deser. Sprawdź, co wywołało burzę w komentarzach pod postem Chajzera oraz dowiedz się, kiedy solić rosół

sernik.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Pyszności