Cukinię kroję wzdłuż i zawijam w nią pyszny farsz. Na kolację roladki są jak znalazł
Proste i szybkie w przygotowaniu roladki z pastą twarogowo-warzywną są smacznym sposobem na podanie tego warzywa. Warto spróbować ich w sezonie, kiedy cukinia jest najsmaczniejsza i najtańsza.
Faszerowana cukinia
Jest wiele sposobów na przygotowanie faszerowanej cukinii. Przeważnie przygotowujemy ją w wersji wydrążonej i nadziewanej w środku. Jednak świetnym pomysłem są też cukiniowe roladki.
Warto inspirować się przepisami takimi jak ten, które pokazują, jak niezwykle wszechstronnym produktem jest cukinia. Jest smaczna, mimo że dość delikatna – dlatego stanowi świetne tło dla bardziej wyrazistych składników. Pomaga też, że jest bardzo plastyczna w obróbce – można stosować ją w wielu rolach, od past po mięsiste „steki”.
Zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanałów Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA oraz Simple recipes na YouTube.
Schabowe będą twarde i bez smaku. Wszystko przez 1 błądCukinia z farszem
Przygotowując podobne dania trzeba pamiętać, że cukinia jest warzywem bardzo wilgotnym. Dlatego należy dokładnie odsączyć ją z nadmiaru wody. W przypadku takich potraw, w których niezwykle ważna jest zwarta struktura, pomagamy sobie dodatkowo skrobią.
Składniki:
- 2 dość duże cukinie
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 200 g twarożku (mielonego, serka mascarpone itp.)
- 4-5 suszonych pomidorów
- ½ czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz, tymianek
Cukinia w wersji na kolację
Cukinię kroimy wzdłuż na plasterki o grubości poniżej centymetra. Układamy je na płasko i dokładnie oprószamy solą. Odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie wycieramy cukinię z wody ręcznikiem papierowym, lekko dociskając. Oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w skrobi i obsmażamy krótko na dobrze rozgrzanym oleju. Odstawiamy do ostudzenia,a w międzyczasie przygotowujemy farsz.
W miseczce łączymy twarożek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekanymi, suszonymi pomidorami. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno posiekane gałązki tymianku. Paprykę kroimy w drobną kostkę.
Ostudzone plastry cukinii smarujemy z jednej strony twarożkiem. Układamy na nich paprykę i zawijamy w roladki. To świetna kolacja, lecz także imprezowe danie.
Wypróbuj też przepisy na twaróg z jogurtu greckiego i kotlety mięsno-warzywne.