Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cukinię kroję wzdłuż i zawijam w nią pyszny farsz. Na kolację roladki są jak znalazł
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 11.08.2024 16:25

Cukinię kroję wzdłuż i zawijam w nią pyszny farsz. Na kolację roladki są jak znalazł

roladki z cukinii
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, YouTube/Simple recipes

Proste i szybkie w przygotowaniu roladki z pastą twarogowo-warzywną są smacznym sposobem na podanie tego warzywa. Warto spróbować ich w sezonie, kiedy cukinia jest najsmaczniejsza i najtańsza.

Faszerowana cukinia

Jest wiele sposobów na przygotowanie faszerowanej cukinii. Przeważnie przygotowujemy ją w wersji wydrążonej i nadziewanej w środku. Jednak świetnym pomysłem są też cukiniowe roladki.

Warto inspirować się przepisami takimi jak ten, które pokazują, jak niezwykle wszechstronnym produktem jest cukinia. Jest smaczna, mimo że dość delikatna – dlatego stanowi świetne tło dla bardziej wyrazistych składników. Pomaga też, że jest bardzo plastyczna w obróbce – można stosować ją w wielu rolach, od past po mięsiste „steki”.

Zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanałów Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA oraz Simple recipes na YouTube.

zrolowana cukinia
Fot. Canva
Schabowe będą twarde i bez smaku. Wszystko przez 1 błąd

Cukinia z farszem

Przygotowując podobne dania trzeba pamiętać, że cukinia jest warzywem bardzo wilgotnym. Dlatego należy dokładnie odsączyć ją z nadmiaru wody. W przypadku takich potraw, w których niezwykle ważna jest zwarta struktura, pomagamy sobie dodatkowo skrobią.

Składniki:

  • 2 dość duże cukinie
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 200 g twarożku (mielonego, serka mascarpone itp.)
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • ½ czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, tymianek

Cukinia w wersji na kolację

Cukinię kroimy wzdłuż na plasterki o grubości poniżej centymetra. Układamy je na płasko i dokładnie oprószamy solą. Odstawiamy na 10 minut.

Po tym czasie wycieramy cukinię z wody ręcznikiem papierowym, lekko dociskając. Oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w skrobi i obsmażamy krótko na dobrze rozgrzanym oleju. Odstawiamy do ostudzenia,a w międzyczasie przygotowujemy farsz.

W miseczce łączymy twarożek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekanymi, suszonymi pomidorami. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno posiekane gałązki tymianku. Paprykę kroimy w drobną kostkę.

Ostudzone plastry cukinii smarujemy z jednej strony twarożkiem. Układamy na nich paprykę i zawijamy w roladki. To świetna kolacja, lecz także imprezowe danie.

Wypróbuj też przepisy na twaróg z jogurtu greckiego i kotlety mięsno-warzywne.

roladki z cukinii pionowo
Fot. Canva