Smakosze.pl Przepisy Dodaj to do słoika oprócz czosnku i soli. Z tą przyprawą ogórki kiszone wyjdą 100 razy lepiej
Fot. Canva/Rouzes

Dodaj to do słoika oprócz czosnku i soli. Z tą przyprawą ogórki kiszone wyjdą 100 razy lepiej

7 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy na pewno wiesz, jak zrobić ogórki kiszone? Ten popularny specjał wcale nie jest tak łatwy w przygotowaniu. Dowiedz się, jak przyrządzić je poprawnie oraz sprawdź jakie przyprawy dodać oprócz soli i czosnku. Dzięki nim twoje ogórki kiszone będą jeszcze lepsze. O jednej z przypraw nikt by nie pomyślał.

Ogórki kiszone po mistrzowsku

Wydawałoby się, że ogórki kiszone są łatwe w przygotowaniu. Wystarczy przecież oczyszczone ogórki włożyć do słoików, dodać czosnek, koper, a na koniec zalać roztworem z wody i soli. Fakt to najprostsza metoda, nie każdy jednak wie, że można dodać także inne przyprawy. Dzięki nim ten przysmak i dodatek nie tylko obiadu będzie smakował jeszcze lepiej.

Dlatego warto pamiętać także inne podstawowe składniki jak korzeń chrzanu, liść laurowy oraz ziarna pieprzu . Koneserzy dodają także liście wiśni, porzeczki, malin, a nawet dębu. Choć brzmi to zaskakująco, dzięki tym dodatkom ogórki kiszone mogą być jeszcze bardziej aromatyczne, a przy tym dłużej zachowają świeżość . Możesz także dodać jedną wyjątkową przyprawę, o której opowiem ci w dalszej części.

świeże ogórki.jpg
Fot. Canva/RitaE
W Dino kompletnie powariowali. Te ceny zwalają z nóg, trzeba się śpieszyć

Tego składnika nie może zabraknąć

Okazuje się, że do ogórków kiszonych można dodać także ziarna kolendry. Dzięki nim nabiorą niepowtarzalnego smaku. Uważaj tylko, po spróbowaniu będziesz chciała jeść je na okrągło. Dlatego od razu przygotuj je w większej ilości. Potrzebne będą składniki umieszczone na poniższej liście. Podane proporcje są wyliczone na jeden słoik ogórków.

Składniki:

  • świeże ogórki gruntowe
  • 15 g soli na każdy litr wody
  • 1 l wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść chrzanu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarna kolorowego pieprzu
  • 5 g ziaren kolendry
  • 5 g ziaren gorczycy
  • 1 łodyga kopru
  • 1 łodyga kolendry

Jak zrobić ogórki kiszone?

Ogórki oczyść, umyj, a następnie osusz. Upchaj je ciasno w słoiku. W szczeliny pomiędzy warzywem umieść liść chrzanu oraz po łodyżce kopru i kolendry. Włóż obrany ząbek czosnku oraz ziarna kolendry, gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego.

Wodę wlej do garnka, wsyp sól i zagotuj. Wrzątkiem zalej ogórki. Słoik szczelnie zakręć i obróć go do góry dnem. Kiedy ostygną, przechowuj je w chłodnym i zacienionym miejscu. Przygotowane w ten sposób powinny wytrzymać nawet pół roku. Sprawdź przepis na zupę buraczkową oraz zobacz, na jakiej diecie schudła znana aktorka .

ogórki kiszo ne.jpg
Fot. Canva/WDnet Studio
Wymieszałem rabarbar z tymi składnikami i wstawiłem do piekarnika. Rezultat przeszedł moje najśmielsze oczekiwania
Moja mama robi najlepszą buraczkową. Cały smak zupy tkwi w 1 prostej czynności
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy