Dodaj zamiast jabłka i cukru. Nie ma lepszej surówki z marchewki
Surówkę z tartej marchewki i jabłka znamy wszyscy. Dodajemy do niej odrobinę cukru i podajemy z wieloma potrawami. Ta wersja surówki jest absolutną klasyką, jednak dodatek do obiadu na bazie marchwi można przyrządzić jeszcze lepiej.
Marchewka jest świetnym dodatkiem do obiadu
Surówkę z marchewki każdy robi inaczej. Oprócz wspomnianej klasycznej wersji, wiele osób dodaje do niej por, majonez, orzechy, żurawinę, czy kapustę. Lista składników jest niewiarygodnie długa, jednak moim zdaniem surówka z tymi produktami smakuje najlepiej.
Surówka do obiadu jest wyraźna, a słodycz i ostrość doskonale się w niej łączą. Surówkę z marchewki podaję do dań z drobiu, czerwonego mięsa, a także do placków ziemniaczanych. Moja rodzina ją uwielbia.
Surówka z marchewki jest wyraźna w smaku
W przepisie znajduje się niewielka ilość pora. Jeśli wolisz łagodniejszy smak, zamień go na posiekany szczypiorek.
Składniki:
- 3 średnie marchewki
- łyżka drobno posiekanego pora
- łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka płynnego miodu
- sok z połowy małej cytryny
- łyżeczka musztardy Dijon
- sól, pieprz do smaku
Jak przygotować surówkę z marchewki?
Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Do miski wsyp posiekany por i natkę pietruszki. W niewielkim naczyniu połącz miód, musztardę, oliwę i sok z cytryny. Dodaj do warzyw i dokładnie wymieszaj.
Surówkę przykryj i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Polecamy również najlepszy przepis na mizerię oraz placki po kaszubsku .
Źródło: haps.pl