Smakosze.pl Przepisy Dodaj zamiast jabłka i cukru. Nie ma lepszej surówki z marchewki
Fot. Canva/Ohotnik

Dodaj zamiast jabłka i cukru. Nie ma lepszej surówki z marchewki

3 września 2024
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Surówkę z tartej marchewki i jabłka znamy wszyscy. Dodajemy do niej odrobinę cukru i podajemy z wieloma potrawami. Ta wersja surówki jest absolutną klasyką, jednak dodatek do obiadu na bazie marchwi można przyrządzić jeszcze lepiej.

Marchewka jest świetnym dodatkiem do obiadu

Surówkę z marchewki każdy robi inaczej. Oprócz wspomnianej klasycznej wersji, wiele osób dodaje do niej por, majonez, orzechy, żurawinę, czy kapustę. Lista składników jest niewiarygodnie długa, jednak moim zdaniem surówka z tymi produktami smakuje najlepiej.

Surówka do obiadu jest wyraźna, a słodycz i ostrość doskonale się w niej łączą. Surówkę z marchewki podaję do dań z drobiu, czerwonego mięsa, a także do placków ziemniaczanych. Moja rodzina ją uwielbia.

surówka z marhewkic.jpg
fot. Canva/iaroshenko
Tłumy ruszyły z rana do Biedronki. Tylko dziś masło za niecałe 4 złote, są 2 warunki

Surówka z marchewki jest wyraźna w smaku

W przepisie znajduje się niewielka ilość pora. Jeśli wolisz łagodniejszy smak, zamień go na posiekany szczypiorek.

Składniki:

  • 3 średnie marchewki
  • łyżka drobno posiekanego pora
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka płynnego miodu
  • sok z połowy małej cytryny
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • sól, pieprz do smaku

Jak przygotować surówkę z marchewki?

Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Do miski wsyp posiekany por i natkę pietruszki. W niewielkim naczyniu połącz miód, musztardę, oliwę i sok z cytryny. Dodaj do warzyw i dokładnie wymieszaj.

Surówkę przykryj i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

Polecamy również najlepszy przepis na mizerię oraz placki po kaszubsku .

surówka z marhewkic.jpg

Źródło: haps.pl

Przestań robić z nich owsiankę. Te płatki owsiane to najgorszy wybór
Rośnie wszędzie, a mole uciekają od niej gdzie pieprz rośnie. Wrzucam do szafki w kuchni i po problemie
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy