Przestań robić z nich owsiankę. Te płatki owsiane to najgorszy wybór
Sklepy oferują nam zazwyczaj dwa, a czasem trzy rodzaje płatków owsianych. Wyglądają one prawie identycznie. Jednak poza wyglądem są między nimi różnice, na które warto zwrócić uwagę.
Płatki owsiane i górskie
Większość dyskontów i supermarketów daje nam do wyboru zakup jednego z dwóch rodzajów płatków: owsianych albo górskich. Lepiej zaopatrzone sklepy powinny w ofercie mieć jeszcze jeden. Te trzecie zwane są po prostu płatkami zwykłymi, choć czasem można spotkać też określenie „naturalne”.
Wszystkie takie płatki są zdrowe. Przygotowana z nich owsianka to zaś jedno z najlepszych śniadań, jakie można sobie wyobrazić. Jest łatwa w przygotowaniu i szybka, sycąca i można dowolnie ją doprawiać. Jednak żeby była najlepszą wersją siebie, trzeba odpowiednio wybrać płatki.
Eksperci alarmują, inflacja zajrzy nam do portfeli. „Ceny w sklepach dalej będą szły do góry"Płatki zwykłe, górskie i błyskawiczne
Płatki owsiane zwykłe, górskie i błyskawiczne różnią się od siebie stopniem przetworzenia. Logiki tej zdążyliśmy się już nauczyć: im bardziej przetworzona żywność, tym mniej zdrowa. Dotyczy to także płatków.
Od zwykłych przez górskie po błyskawiczne – w tej kolejności płatki są najbardziej rozdrobnione. Oznacza to, że błyskawiczne łatwiej przyrządzić, właściwie wystarczy zalać je wodą. Zwykłe zaś trzeba gotować przez ok. 10 minut, by zmiękły. Jednak coś za coś.
Wartości odżywcze owsianki
Płatki błyskawiczne zawierają mniej białka niż górskie, a tym bardziej niż zwykłe. Mają też wyższy indeks glikemiczny. A zatem, chociaż wszystkie rodzaje takich płatków to dobre jedzenie, proporcje makroskładników działają wyraźnie na rzecz tych ostatnich.
Chodzi zresztą nie tylko o ilość białka w stosunku do węglowodanów. Także indeks glikemiczny jest ważny, zwłaszcza jeśli chodzi o śniadanie. Niższy w wypadku płatków zwykłych czy górskich, wynoszący ok. 40, oznacza, że śniadanie jest sycące na długi czas, a krótko po jego zjedzeniu nie czujemy się ospali i głodni. Dlatego zwykłe lub górskie płatki owsiane są znacznie bardziej godne polecenia niż ich błyskawiczny odpowiednik.
Wypróbuj też porady dotyczące mrożenia ziół i krojenia małych pomidorków.