Przepis na te placki przywiozłem z Kaszub. Zwykłe ziemniaczane mogą się schować
Placki po kaszubsku to odmiana placków ziemniaczanych z rzadko stosowanym dodatkiem. Kasza dodana do masy ziemniaczanej poprawia strukturę tej potrawy. Jest też zdrowym dodatkiem, dzięki któremu placki są bardziej sycące.
Placki ziemniaczane po kaszubsku
Placki ziemniaczane to prosta i pyszna przekąska. Niektórzy nigdy nie mają ich dość, inni jednak tęsknią do odmiany. Dla tych drugich odkryciem mogą być placki po kaszubsku: wersja z kaszą jęczmienną. To doskonały sposób na tani obiad.
Perłowa kasza jęczmienna to źródło witamin A, B i K i wielu mikroelementów. Dodana do ziemniaków, wchłania wilgoć placków i sprawia, że są bardziej zwarte, a jednocześnie lekkie.
Weź cukinię i tłuczek do mięsa. To danie zasługuje na nagrody i medalePlacki z kaszą jęczmienną
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Sprint cooking. Autorka poleca tam dodać do placków szczyptę czosnku suszonego, by podkręcić ich smak. Rzeczywiście, każde przyprawianie placków ziemniaczanych otwiera zupełnie nowe pole dla kuchennej kreatywności.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 120 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Pieprz i sól
- Masło klarowane do smażenia
Tani obiad z ziemniaków
Kaszę płuczemy i odciskamy na sitku, a następnie zalewamy wrzątkiem tak, by ten przykrywał tylko kaszę. Odstawiamy na pół godziny.
Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce albo rozdrabniamy w blenderze. Odkładamy na sitko oparte na misce, by zebrać wyciekającą skrobię.
Kaszę jęczmienną odciskamy z wody. W misce mieszamy ją z ziemniakami i cebulą. Z odstanego ziemniaczanego soku delikatnie zlewamy wierzchnią warstwę, a zebraną na dole zawiesinę dodajemy do masy.
Do składników dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną, przyprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę. Placki smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym i wykładamy na ręcznik papierowy, by wciągnął nadmiar tłuszczu.
Wypróbuj też przepisy na racuchy bez mleka i budyń jak z PRL.