Smakosze.pl Przepisy Dodaję do ciasta na pierogi. Rozpływa się w ustach, nigdy nie jadłem delikatniejszych
Fot. Shutterstock

Dodaję do ciasta na pierogi. Rozpływa się w ustach, nigdy nie jadłem delikatniejszych

23 stycznia 2025

Idealne ciasto na pierogi to święty graal kucharzy i kucharek. Dlatego poszukujemy sekretu ciasta doskonałego w jego nietypowych składnikach. Należy do nich masło.

Masło w cieście na pierogi

Ciasto na pierogi musi być nie tylko pyszne, lecz także, by tak to ująć, funkcjonalne. W końcu jego zadaniem jest utrzymać w środku farsz. Jeśli zaś nafaszerujemy pierogi za mocno, słabe ciasto będzie się rozrywać albo rozklejać.

Już dziesiątki lat temu znana była na to metoda. Chodzi o to, by ciasto wzbogacić o tłuszcz . Do wielu z nich dolewamy oleju, jednak to właśnie z roztopionym i przestudzonym masłem pierogi wychodzą lekkie i pyszne.

masło lane do mąki

Branża drobiowa zagrożona, atakuje ją groźna choroba. Wdrożono najwyższy rygor

Po co masło w cieście na pierogi

Ciasto na pierogi przygotowujemy z parzonej mąki , by powstała zwarta i mocna siatka glutenowa. Masło doda jej lekkości i odpowiedniej konsystencji, by dobrze się kleić. Pierogi z jego dodatkiem wyjdą sprężyste, a będą miały przy tym śmietankowy posmak.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typu 450
  • 1 jajko + dwa żółtka
  • 50 g masła
  • ½ łyżeczki soli

Ciasto na pierogi z masłem

Masło rozpuszczamy i studzimy. Można użyć także miękkiego masła, które co najmniej kilka godzin spędziło w cieple. Wtedy kroimy je w kostkę.

Na stolnicę przesiewamy mąkę. Mieszamy ją z solą. W mące robimy zagłębienie, do którego wybijamy jajko. Wlewamy masło, jajko i żółtka.

Do ciasta dodajemy 250 ml wyraźnie ciepłej wody . Siekamy, póki nie nadaje się do ręcznego wyrabiania. Ugniatamy, aż będzie jednolite i sprężyste.

Z gotowego ciasta formujemy kulkę. Zawijamy w folię kuchenną i odstawiamy do odpoczynku na ok. 30 minut . Po takim leżakowaniu ciasto dzielimy na kawałki, wałkujemy i wykrawamy krążki na pierogi.

Wypróbuj też przepisy na zalewajkę i domowy syrop owocowy .

krążki na pierogi

To ciasto piekę tylko z 3 składników. Wychodzi wyśmienite za każdym razem
W Lublinie kotlety schabowe robi się inaczej. 1 składnik budzi zaskoczenie reszty Polski
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy