Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mieszam z musztardą i zalewam kiszone ogórki. Ta surówka smakuje jak z restauracji
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 22.01.2025 20:23

Mieszam z musztardą i zalewam kiszone ogórki. Ta surówka smakuje jak z restauracji

surówka z ogórków
Fot. Canva/Handmade Pictures

Skończyły ci się pomysły na warzywne dodatki do obiadu? Wypróbuj przepis na surówkę z ogórków kiszonych, a się nie zawiedziesz. Jej smak nie ma sobie równych, a obiad zamieni się w prawdziwą ucztę. Poznaj łatwy przepis i zrób ją na najbliższy obiad. 

Surówka musi być

Surówka to nieodłączny składnik każdego obiadu. Dodatek wzbogaca sytość całego dania, a bardzo często dodaje mu także lekkości. Jedną z lepszych surówek jest ta, zrobiona z ogórków kiszonych. Ten fakt może dziwić, bo takie przetwory do obiadu występują w solowej wersji, ale świetnie odnajdują się również w surówce.

Warto również wspomnieć, że przygotowanie przysmaku jest banalne i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Dzięki czemu możesz poświęcić więcej czasu na przygotowanie pozostałych składników obiadu. Przepis oraz potrzebne składniki znajdziesz w dalszej części tekstu. 

ogórki kiszone.jpg
Fot. Canva/robert6666
Rodzina prosi mnie o te naleśniki po grecku co drugi dzień. Farsz to mistrzostwo

Surówka z kiszonych ogórków

Ogórki kiszone to główny składnik surówki. Pomimo tego, że mają doskonały smak, wymaga on ulepszenia. Wystarczy przygotować sos z musztardy, a następnie zalać nim ogórki. Dzięki niemu surówka nabierze wyrazistego smaku, któremu nikt się nie oprze. O potrzebnych składnikach dowiesz się, sprawdzając poniższą listę.

Składniki:

  • 3 duże ogórki kiszone
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz
  • ½ pęczka świeżego koperku

Sałatka z ogórków kiszonych – przepis

Ogórki przekrój na pół wzdłuż dłuższego boku. Następnie posiekaj je w cienkie plastry i przełóż do miski. Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Dodaj ją do ogórków.

Do mniejszej miski wlej olej. Dodaj musztardę oraz pieprz. Składniki wymieszaj w jednolity sos. Wlej go go do miski z warzywami. Całość dokładnie wymieszaj.

Umyty koperek drobno posiekaj i rozsyp go powierzchu sałatka. Gotowy dodatek do dań podawaj na obiad, a sprawi, że posiłek będzie smakował wybornie.

Sprawdź także, jakie zastosowanie ma torebka z herbatą oraz poznaj przepis na deser

plastry ogórków.jpg
Fot. Canva/TYNZA