Kiedyś na wszystkich stołach, dziś zupełnie zapomniana. Tania i pyszna zupa z kilku składników
Skończyły ci się pomysły na obiad? Wypróbuj przepis na zapomnianą, lecz smaczną i tanią zupę. Kryje się w niej kawał historii i oczywiście wyśmienity smak. Na całe szczęście to obiadowe danie przygotujesz w łatwy i szybki sposób.
Tania zupa z historią
Jeszcze przed kilkoma laty zupa zalewajka była znana każdemu, dzisiaj prawie nikt o niej nie pamięta. Szkoda, bo jest to jedna z tradycyjnych, polskich polewek, która pochodzi ze wsi.
Chłopstwo, którego nie było stać na frykasy, przygotowywało zupę z tego, co było pod ręką. Głównie były to ziemniaki, cebula i zakwas chlebowy. Na specjalne okazje do garnka z zupą trafiała też kiełbasa lub boczek.
Prostota zalewajki, a przede wszystkim niski koszt przygotowania przyczynił się do tego, że o dziwo, w wielu regionach ta zupa była popularniejsza niż rosół. Jak to możliwe? Ugotuj ją według naszego przepisu, a przekonasz się sama. Przy okazji poznasz prawdziwą, tradycyjną kuchnię naszego kraju.
Poszukiwany przez Polaków przysmak za bezcen w Lidlu. Wszyscy o nim teraz mówiąTani zupa dzięki składnikom
Już na początku uchyliliśmy rąbka tajemnicy i wymieniliśmy kilka składników, które w zupie muszą się znaleźć. Oprócz nich potrzebne będą też inne produkty. Nie ma ich wiele, jak na tanią zupę przystało, ale każdy z nich jest niezbędny, aby danie smakowało doskonale. O tym, jakie składniki będą ci potrzebne, dowiesz się, sprawdzając listę umieszczoną poniżej.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 l zakwasu na żurek
- 1 cebula
- 200 g wędzonego boczku
- 3 ząbki czosnku
- 3 suszone grzyby
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskie
- woda
- majeranek
- pieprz
- sól
Zupa zalewajka – przepis
Przygotowanie zalewajki rozpocznij od obrania i umycia ziemniaków. Następnie pokrój je w kostkę i włóż do garnka. Wlej wodę, umieść liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i zagotuj. W tym czasie na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek oraz cebulę.
Do ziemniaków wlej zakwas oraz dodaj namoczone grzyby. Całość gotuj na średnim ogniu. Po chwili gotowania dodaj boczek z cebulą. Zupę dopraw majerankiem, pieprzem i solą. Gotową zupę podawaj na obiad.
Sprawdź także przepis na zupę z kapusty i ogórków oraz poznaj promocje przygotowane przez Dino.