Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W Lublinie kotlety schabowe robi się inaczej. 1 składnik budzi zaskoczenie reszty Polski
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 22.01.2025 22:00

W Lublinie kotlety schabowe robi się inaczej. 1 składnik budzi zaskoczenie reszty Polski

kotlet schabowy
Fot. Canva/robert6666

Nie wszędzie kotlety schabowe przygotowuje się tak samo. Poznaj pochodzący z Lublina przepis i tradycyjne danie zrób zupełnie inaczej. Użyty składnik, jak i smak kotletów zaskoczy całą rodzinę. 

Kotlety schabowe inaczej

Kuchnia polska mogłaby istnieć bez wielu dań, ale nikt z nas nie oddałby kotletów schabowych. Danie na tyle mocno zakorzeniło się w naszej tradycji kulinarnej, że wskazując najlepsze przysmaki, jednym tchem wymieniamy je wraz z rosołem i pierogami. 

Pomimo ogromnej popularności, nie każdy wie, że w jednym regionie Polski, te kotlety są przygotowywane zupełnie inaczej. W Lublinie, bo o nim mowa, do schabowych dodają jeden dodatek, który odmienia smak smażonego mięsa. Czym różnią się kotlety schabowe po lubelsku od tych z innych miejsc w kraju?

schab.jpg
Fot. Canva/martiapunts
Rodzina prosi mnie o te naleśniki po grecku co drugi dzień. Farsz to mistrzostwo

Nie tylko jajko i bułka tarta

Klasycznie kotlety schabowe panieruje się w jajku i bułce tartej. Danie zupełnie inaczej przygotowują kucharki i kucharze w Lublinie. Do panierowania owszem, używają jajek, ale bułka tarta idzie w odstawkę. Jej miejsce zastępuje mąka gryczana, która nadaje kotletom zupełnie innego smaku, a także wyglądu. Z przepisu dowiesz się, jak przygotować kotlety, a po zapoznaniu się z poniższą listą, poznasz proporcje.

Składniki:

  • 500 g schabu
  • 2 jajka
  • mąka gryczana
  • olej
  • pieprz 
  • sól

Przepis na kotlety schabowe po lubelsku

Oczyszczony z nadmiaru tłuszczu schab, pokrój na kotlety o grubości około 1-1,5 centymetra. Każdy plaster dokładnie rozbij, a następnie przypraw z obu stron pieprzem i solą. 

Do głębokiego talerza wbij jajka i rozkłóć je. Na płaskim talerzu rozsyp mąkę. Na patelni rozgrzej olej. Kotlety obtocz najpierw w mące, a następnie otrzep je z jej nadmiaru i zanurz w jajku. 

Tak zapanierowane schabowe od razu ułóż na patelni. Smaż je po dwie minuty z każdej strony. Nie dopuszczaj do przypalenia jajka. Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami na obiad.

Sprawdź także przepis na danie z piersi z kurczaka oraz poznaj kulisy zatrucia polskimi borówkami

schab w mące.jpg
Fot. Canva/Barto Luczak