Dodaję do masy na kotlety mielone. Łyżka wystarczy, by mięso było soczyste i pulchne
Kotlety mielone to jedno z podstawowych dań dzisiejszej polskiej kuchni. Jest wiele rzekomych tajemnych składników masy na takie kotlety, jednak tylko kilka spośród nich jest naprawdę niezbędnych. Oto najważniejszy z nich.
Miękkie mięso mielone
Hamburgery w amerykańskim stylu nigdy nie były bardziej popularne niż teraz. Przywykliśmy więc powoli do kotletów mielonych, które składają się tylko z mięsa i przypraw. W przeciwieństwie do nich nasze tradycyjne kotlety mielone to kompozycja składników, dzięki którym uzyskujemy danie o zupełnie innym charakterze.
Wymarzone kotlety mielone Polaków są luźne, wilgotne, soczyste i pulchne. Jak to osiągnąć? Za pomocą kilku dodatków. Jednym z nich jest musztarda.
Dodaj musztardę do kotletów mielonych
Musztarda kojarzy nam się z sosem, który dodajemy do dań dla podkręcenia ich smaku. Tak oczywiście jest. Ma ona jednak także dodatkową funkcję. A to dzięki temu, że jest na bazie octu.
Ocet zmiękcza mięso . Jest kwasem, a zatem ścina białko i rozpuszcza tkankę łączną w mięsie. Mielone ma to do siebie, że już wcześniej – właśnie rozdrabniając je – rozdzieliliśmy najtwardsze części mięsa. Jednak dodanie kwaśnej substancji – jak ocet, choćby ten zawarty w musztardzie – dodatkowo wzmacnia ten proces.
Luźne mięso mielone
Kwaśnych dodatków do mięsa może być oczywiście więcej. Można dodać do niego samego octu, soku z cytryny lub nawet – również kwaśnych – pomidorów . Musztarda sprawdza się jednak najlepiej właśnie ze względu na smak.
Dodając ok. łyżki tej przyprawy na kilogram mięsa, nie zapomnijmy też o odciśniętej z mleka czerstwej bułce oraz drobno posiekanej cebuli. Wtedy możemy być pewni, że kotlety mielone wyjdą miękkie i soczyste .
Wypróbuj też przepisy na małosolne pomidorki koktajlowe i zdrowotny sok agrestowy .