Galaretka z kiwi stężeje w kilka chwil. Wystarczy ta czynność
Kiwi prezentowałoby się świetnie w galaretce i jest wprost stworzone, by się w niej znaleźć. Jaka szkoda, że taka galaretka w ogóle nie chce się zsiąść. Też macie ten problem? Oto rozwiązanie.
Galaretka z kiwi
Słodko-kwaśny, szczypiący na języku zielony egzotyczny owoc – jak twierdzą złośliwi, przygotowywany z ptaka o tej samej nazwie – to jeden z najciekawszych produktów w swojej kategorii. Niektórzy mogliby jeść go non stop – w postaci czystej, zmiksowane w koktajlach czy w deserach. Cóż z tego, skoro część deserów odpada, bo kiwi w uniemożliwia im ścięcie się.
Problemem jest reakcja, w jaką zawarte w nim tzw. enzymy proteolityczne wchodzą z żelatyną. Enzymy te, pod fachową nazwą aktynidaina, ułatwiają trawienie, bo rozbijają białka, co sprawia, że galaretka nie chce się zsiadać. Jest to jednocześnie proces bardzo pomocny w trawieniu, na co dzień więc raczej cieszymy się z obecności aktynidainy w jedzeniu.
Dino rzuca rękawicę Lidlowi i Biedronce. Uwielbiane produkty za bezcenJak sprawić, by galaretka z kiwi się ścięła
Wyjątkiem jest właśnie przypadek użycia kiwi w deserach. Pod wpływem żelatyny ścina się przecież nie tylko galaretkowy deser, lecz także wiele ciast na zimno, w których dodajemy żelatynę choćby do śmietanowej masy. Na szczęście enzym, który sprawia nam tyle kłopotu, można w kiwi deaktywować.
Jak? Należy zblanszować owoc. Najlepiej więc obrać go i pokroić na wybrane kawałki – plastry czy cząstki. Substancja straci swoje właściwości w temperaturze tuż poniżej wrzenia wody. Wystarczy więc zagotować wodę i wyłączyć palnik. Kiwi zanurzamy w gorącej wodzie na kilka chwil i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Tak przygotowane powinno przestać uniemożliwiać deserom ścięcie się.
Kiwi, ale w innym kolorze
Zblanszowane kiwi nie straci kształtu pod wpływem wrzątku. Należy się jednak spodziewać, że zmieni kolor. Z soczyście zielonego stanie się zgaszone i blade. I chociaż nie ma to wpływu na jego smak, niektórzy wolą i tak powstrzymać się od dodawania kiwi do deserów na bazie żelatyny. W zamian można użyć go do dekoracji, już na wierzchu.
Warto dodać, że jest też ratunek dla tych, dla których powyższe rady to musztarda po obiedzie. Podobny przepis – podgrzania owocu – powinna zadziałać już po tym, kiedy dodaliśmy niesforne kiwi do galaretki. Trzeba wtedy podgrzać ją razem z owocami w środku, a następnie dodać dodatkową porcję żelatyny.
Wypróbuj też sposoby na ciasto owocowe pod nietypową kruszonką i marynowaną sałatkę z cukinii.