W lipcu zawsze robię z nich sok. Zimą pomaga zwalczyć grypę i przeziębienie
Soki to najlepszy sposób wsparcia obniżonej w sezonie zimowym odporności. Jednak jaki sok jest naprawdę dobry na przeziębienie? Okazuje się, że warto zainteresować się jednym często pomijanym owocem.
Sok na przeziębienie
Przez wakacyjne miesiące na straganach co i rusz pojawiają się kolejne rodzaje owoców. Truskawki i czereśnie to prawdziwe gwiazdy owocowej sceny. Jest jednak wiele takich, o których myślimy rzadziej. Jednak i po nie warto przecież sięgać.
Do tej właśnie drugiej grupy należy agrest. Łatwy do uprawy i spotykany w przydomowych ogródkach, ma on doskonały smak i, o czym nie wszyscy wiedzą, cenne właściwości zdrowotne. Warto sięgnąć po przetwory z niego zwłaszcza zimą, co oznacza, że przygotować go należy właśnie teraz. Sok z agrestu jest świetny choćby na przeziębienie.
Strzelczyk włożył pomidory koktajlowe do słoika. Patent bije na głowę ogórki małosolne Moja siostra dodaje do dżemu z moreli nietypowy składnik. W życiu bym o nim nie pomyślałZdrowy agrest
Zawierający nieco ponad 60 kalorii w stu gramach agrest jest nie tylko źródłem makroskładników odżywczych – węglowodanów i błonnika, lecz także dobrym źródłem witamin i minerałów, takich jak magnez czy potas. Jednak chyba jeszcze cenniejsze są jego właściwości przeciwutleniające.
Mogą one być wsparciem w walce z grypą i przeziębieniem dzięki właściwościom przeciwzapalnym i wspierającym odporność. Dodatkowo agrest pomaga regulować ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Obniża w niej też poziom cukru.
Sok z agrestu na zimę
Z agrestu można przygotować wiele rodzajów przetworów. Być może najciekawszym będzie sok, który można zamknąć w butelce i odstawić do czasu, kiedy przeziębienie stanie się realną perspektywą zimnych dni.
Kilogram agrestu płuczemy i obieramy z mechatych ogonków. Umieszczamy go w garnku i zalewamy wodą tak, by pokrywała owoce. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości. Kiedy się wygotuje, cedzimy go, a sok zbieramy w drugim garnku. Przez sito przeciskamy agrest, by wydobyć z niego jak najwięcej smaku.
Do garnka z sokiem dosypujemy kilogram cukru i podgrzewamy, mieszając, aż całkowicie się on rozpuści. Zamiast cukru można użyć dowolnego innego słodzika. Kiedy syrop będzie gotowy, pasteryzujemy go jak zwykle, wstawiając butelki na 10 minut do kąpieli z gotującej się wody w garnku wyściełanym ściereczką. Po wystudzeniu odstawiamy w suche i chłodne miejsce.
Wypróbuj też porady dotyczące najlepszego soku na upały i łączenia ziemniaków z innymi składnikami posiłku.