Dodaję do pierogów owoce, o których nikt by nawet nie pomyślał. Właśnie trwa na nie sezon
Wydawało ci się, że robiłaś już pierogi ze wszystkimi? Sprawdź ten przepis i przekonaj się, że tego owocu w twoich pierogach jeszcze nie było. Warto, bo na zimę to idealny dodatek.
Pierogi z owocami? Przecież to już było
Pierogi można zrobić z mięsem, serem, a nawet kapustą. To wiemy wszyscy. Fani słodkich obiadów robią je z owocami. Nie jest to zaskakujące. Truskawki i jagody sprawdzają się idealnie.
W zimę idealnie sprawdzą się pierogi z żurawiną. Zdziwiona? Tylko dlaczego, przecież dodajemy żurawinę do burgerów, czy mięsnych sosów. Dlaczego, więc nie zrobić z nią pierogów?
Co będziesz potrzebować?
Oprócz żurawiny, kup składniki listy i zaczynamy.
Składniki:
- 600 g świeżej lub mrożonej żurawiny
- 150 g cukru
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- 15 g żelatyny
- 400 g mąki przennej
- 200 ml wody
- 20 ml oleju
- sól
Jak zrobić te pierogi z owocami?
Zacznij od przygotowania farszu. W tym celu do garnka wsyp żelatynę i zalej ją 50 mililitrami wody . Odstaw na około 10 minut. Następnie podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Nie doprowadzaj do wrzenia . Odstaw do wystygnięcia.
Do drugiego garnka włóż żurawinę i zasyp ją cukrem. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodaj skrobię ziemniaczaną, mieszaj, doprowadzając do zagotowania . Zdejmij z ognia i powoli dodaj żelatynę. Wymieszaj składniki.
Następnie przygotuj ciasto na pierogi. Do miski wsyp mąkę i wlej ciepłą wodę oraz olej . Wsyp szczyptę soli. Całość zagnięć. Ciasto musi mieć gładką i sprężystą konsystencję .
Gotowe ciasto rozwałkuj na cienkie plastry. Za pomocą szklanki wycinaj w nim okręgi. Nakładaj farsz i sklejaj krawędzie ciasta . Możesz zrobić ozdobny wzorek. Pierogi gotuj do momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj ze śmietaną. Będzie pysznie. Sprawdź, jakich błędów nie popełniać przy kiszeniu ogórków oraz przepis na idealne śniadanie .