Smakosze.pl Przepisy Dodaję do pierogów owoce, o których nikt by nawet nie pomyślał. Właśnie trwa na nie sezon
Canva

Dodaję do pierogów owoce, o których nikt by nawet nie pomyślał. Właśnie trwa na nie sezon

22 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Wydawało ci się, że robiłaś już pierogi ze wszystkimi? Sprawdź ten przepis i przekonaj się, że tego owocu w twoich pierogach jeszcze nie było. Warto, bo na zimę to idealny dodatek.

Pierogi z owocami? Przecież to już było

Pierogi można zrobić z mięsem, serem, a nawet kapustą. To wiemy wszyscy. Fani słodkich obiadów robią je z owocami. Nie jest to zaskakujące. Truskawki i jagody sprawdzają się idealnie.

W zimę idealnie sprawdzą się pierogi z żurawiną. Zdziwiona? Tylko dlaczego, przecież dodajemy żurawinę do burgerów, czy mięsnych sosów. Dlaczego, więc nie zrobić z nią pierogów?

żurawina.jpg
Canva/@Ekaterina79
Taką sałatkę zrobiłam z okazji Dnia Dziadka. Jest 100 razy lepsza niż jarzynowa

Co będziesz potrzebować?

Oprócz żurawiny, kup składniki listy i zaczynamy.

Składniki:

  • 600 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 150 g cukru
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 15 g żelatyny
  • 400 g mąki przennej
  • 200 ml wody
  • 20 ml oleju
  • sól

Jak zrobić te pierogi z owocami?

Zacznij od przygotowania farszu. W tym celu do garnka wsyp żelatynę i zalej ją 50 mililitrami wody . Odstaw na około 10 minut. Następnie podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Nie doprowadzaj do wrzenia . Odstaw do wystygnięcia.

Do drugiego garnka włóż żurawinę i zasyp ją cukrem. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodaj skrobię ziemniaczaną, mieszaj, doprowadzając do zagotowania . Zdejmij z ognia i powoli dodaj żelatynę. Wymieszaj składniki.

Następnie przygotuj ciasto na pierogi. Do miski wsyp mąkę i wlej ciepłą wodę oraz olej . Wsyp szczyptę soli. Całość zagnięć. Ciasto musi mieć gładką i sprężystą konsystencję .

Gotowe ciasto rozwałkuj na cienkie plastry. Za pomocą szklanki wycinaj w nim okręgi. Nakładaj farsz i sklejaj krawędzie ciasta . Możesz zrobić ozdobny wzorek. Pierogi gotuj do momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj ze śmietaną. Będzie pysznie. Sprawdź, jakich błędów nie popełniać przy kiszeniu ogórków oraz przepis na idealne śniadanie .

lepienie pierogów.jpg
Canva/@gregzawyer

Napakowana witaminami z grupy B, a pomijana. Jedz tą rybę jak najczęściej, a nie pożałujesz
Do surówki z marchewki dodaję specjalny składnik. Mąż pukał się w głowę, teraz zajada, aż mu się uszy trzęsą
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy