Smakosze.pl Przepisy Dodaję jajka do kaszy gryczanej i biorę blender. Takie danie robię co najmniej raz w tygodniu
YouTube/@Zdrowe Przepisy

Dodaję jajka do kaszy gryczanej i biorę blender. Takie danie robię co najmniej raz w tygodniu

14 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Robię to danie raz w tygodniu, bo jest smaczne i robi się błyskawicznie. W dodatku kosztuje tyle, co nic. Zrób je z przepisu poniżej, a rodzina będzie zachwycona.

Danie idealne na obiad

W tych czasach każdy z nas docenia dania obiadowe, które są smaczne oraz szybkie w przygotowaniu. Właśnie takie jest to z przepisu, który znajdziesz w przepisie poniżej. Moja rodzina uwielbia je tak bardzo, że robię je przynajmniej raz w tygodniu.

Jest nie tylko łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale także zdrowie. W skład tego wyśmienitego dania wchodzi przede wszystkim kasza oraz warzywa. To one dostarczają potrzebnych witamin, a spożywanie kaszy wspomaga proces chudnięcia. Nie zwlekaj i przekonaj się sama.

kasza gryczana.jpg
Canva/@Zoryanchik
Naklejki na warzywach i owocach kryją cenne informacje. Większość osób nawet nie wie, co można z nich wyczytać

Co będzie ci potrzebne?

Oprócz wspomnianej już kaszy gryczanej będziesz potrzebowała produktów z listy poniżej. Sprawdź, czy masz wszystkie potrzebne produkty i zaczynajmy. Podobny przepis najdziesz na kanale Zdrowe Przepisy, skąd pochodzą zdjęcie zawarte w tym artykule.

Składniki:

  • 300 g kaszy gryczanej
  • 500 ml wody
  • 1 duża cebula
  • 1 marchew
  • 3 jajka
  • granulowanym czosnek
  • pieprz
  • sól

Przepis na danie z kaszy gryczanej

Zacznij od wsypania kaszy do garnka. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem do całkowitego odparowania wody . Cebulę obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Marchew obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki . Przełóż na patelnię i podsmaż.

Ugotowaną kaszę przełóż do miski. Wbij trzy jajka, a całość zblenduj . Dodaj podsmażone warzywa. Dopraw granulowanym czosnkiem, pieprzem oraz solą. Składniki wymieszaj na jednolitą masę .

Uformuj kotleciki. Zrób to w taki sam sposób jak tradycyjne kotlety mielone .  Smaż na rozgrzanym tłuszczu do momentu zarumienienia . Gotowe kotleciki z kaszy gryczanej podawaj z surówką ze świeżych warzyw. Smak jest naprawdę nieziemski.

kotlety z kaszy.jpg
YouTube/@Zdrowe Przepisy
Strzelczyk wziął śledzie i zrobił obłędną sałatkę. Nie ma w sobie grama mięsa, a syci na długie godziny
Czy w Środę Popielcową można świętować Walentynki? Ksiądz radzi: „wszystko zależy od roztropności zakochanych"
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy