Strzelczyk wziął śledzie i zrobił obłędną sałatkę. Nie ma w sobie grama mięsa, a syci na długie godziny
Znany z pewnych i kreatywnych przepisów na tradycyjne polskie dania kucharz Tomasz Strzelczyk pokazał sałatkę śledziową w swoim wykonaniu. To doskonały przepis nie tylko na post. Zero mięsa, za to maksimum smaku to jego znaki rozpoznawcze. Poniżej znajdziesz przepis na ten frykas.
Sałatka śledziowa Strzelczyka
Taka sałatka śledziowa to doskonały wielkopostny posiłek. Jak wiadomo w dwa szczególne dni w roku – Środę Popielcową i Wielki Piątek – katolicy zobowiązani są do powstrzymania się od mięsa. Zwyczajowo z tej kategorii wyłączone są ryby. Między innymi stąd popularność w naszej kuchni śledzi – taniego i dostępnego od setek lat produktu.
Oto przepis na sałatkę ze śledzi właśnie. Jest tak pożywna, że może być właśnie tym jednym daniem, które w ciągu postnego dnia określa się jako „posiłek do syta”. Jest pełna warzyw, a jej smaki należą do kanonu polskiej kuchni.
Czy w Środę Popielcową można świętować Walentynki? Ksiądz radzi: „wszystko zależy od roztropności zakochanych"Śledzie w postnej sałatce
Pamiętajmy. Im mniej składników w sałatce, tym ona jest smaczniejsza. Smaki są bardziej wyczuwalne – przypomina Tomasz Strzelczyk.
Zgodnie z tą zasadą proponuje on tylko kilka dodatków. Zachęca też do poszukania zasolonych śledzi z beczki zamiast popularnych w sklepach matjasów.
Składniki
- 4 płaty śledziowe
- 3 jajka
- 1 por
- 1 czerwona cebula
- 2 czerwone papryki
- 2-3 łyżki majonezu
- Pęczek koperku
- Pęczek natki pietruszki
- Sałata rzymska do dekoracji
Posiłek ze śledzi
Przed przygotowaniem sałatki śledzie należy przez kilka godzin rozsalać w wodzie lub mleku. Jajka ugotować zaś na twardo.
Do salaterki wrzucamy paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Pora przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na półplasterki o szerokości 3-4 mm. Cebulę kroimy w pióra.
Śledzie dokładnie osuszamy i przekrawamy wzdłuż na 3-4 paski, a następnie kroimy w kostkę. Jajka grubo siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w salaterce.
Do sałatki dodajemy majonez, posiekany koperek i natkę pietruszki. Mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby smaki się połączyły. Na talerzu układamy liście sałaty rzymskiej i łyżką nakładamy do nich po porcji sałatki.
Wypróbuj też przepisy na śniadaniowe bułeczki twarogowe i walentynkowy filet z kurczaka.