Domek Baby Jagi to idealny deser na lato. Nie wymaga pieczenia i przypomina smak dzieciństwa
Domek Baby Jagi to idealny deser na lato. Herbatniki z pyszną masą serową z dodatkiem wanilii i aromatu pomarańczowego to rewelacyjne połączenie. Poznaj przepis na domek Baby Jagi, czyli kultowy deser z czasów PRL-u. Nie ma lepszego deseru bez pieczenia na lato.
Lubię wracać do smaków z dzieciństwa, ponieważ przywołują wspaniałe wspomnienia. Jednym z deserów, które uwielbiałam, jest właśnie domek Baby Jagi. Herbatniki ułożone na kształt chatki z dodatkiem pysznego kremu z sera białego i gęstej polewy czekoladowej rozpływają się w ustach.
Do przygotowania masy serowej wykorzystajmy produkty, które były dostępne w czasach PRL-u, czyli twaróg, cukier, aromat pomarańczowy i cukier wanilinowy, to właśnie dzięki nim smak dzieciństwa nie ulegnie zmianie.
Polewę czekoladową przygotujmy z tabliczki gorzkiej czekolady. Czekolada szybciej i lepiej się rozpuści, kiedy do kąpieli wodnej dodamy 2 łyżki mleka. Domek Baby Jagi bez pieczenia najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki masy serowej dobrze się połączą.
Wracając do smaków z dzieciństwa nie mogę zapomnieć o pysznych i delikatnych pierogach z truskawkami oraz zupie owocowej . Latem nie jadłam praktycznie nic innego. Każde danie, które zawiera truskawki
Przepis na domek Baby Jagi, idealny deser na lato
Składniki:
-
4 paczki herbatników
-
tabliczka czekolady deserowej
-
2 łyżki mleka
Składniki na masę serową:
-
500 g twarogu
-
jajko
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
100 g cukru
-
pół kostki masła
-
kilka kropelek aromatu pomarańczowego
Jak zrobić ciasto bez pieczenia "Domek Baby Jagi"?
Twaróg zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, przełóż do miski. Rozpuść masło, oddziel białko od żółtka. Do sera dodaj roztopione masło, cukier, cukier wanilinowy, żółtko i aromat pomarańczowy i dokładnie wymieszaj.
Herbatniki ułóż w trzy rzędy po trzy i posmaruj przygotowaną masą serową, następnie złóż je w taki sposób, aby przypominały domek i odstaw. Czekoladę z 2 łyżkami mleka rozpuść w kąpieli wodnej.
Gęstą polewą polej herbatniki i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia, gdy polewa zastygnie, a masa serowa zgęstnieje, deser smakuje najlepiej.
Źródło zdjęcia: canva/ RitaE z Pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotowanie.onet.pl