Smakosze.pl Przepisy Domek Baby Jagi to idealny deser na lato. Nie wymaga pieczenia i przypomina smak dzieciństwa
canva/manyakotic

Domek Baby Jagi to idealny deser na lato. Nie wymaga pieczenia i przypomina smak dzieciństwa

13 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Domek Baby Jagi to idealny deser na lato. Herbatniki z pyszną masą serową z dodatkiem wanilii i aromatu pomarańczowego to rewelacyjne połączenie. Poznaj przepis na domek Baby Jagi, czyli kultowy deser z czasów PRL-u. Nie ma lepszego deseru bez pieczenia na lato.

Lubię wracać do smaków z dzieciństwa, ponieważ przywołują wspaniałe wspomnienia. Jednym z deserów, które uwielbiałam, jest właśnie domek Baby Jagi. Herbatniki ułożone na kształt chatki z dodatkiem pysznego kremu z sera białego i gęstej polewy czekoladowej rozpływają się w ustach.

Do przygotowania masy serowej wykorzystajmy produkty, które były dostępne w czasach PRL-u, czyli twaróg, cukier, aromat pomarańczowy i cukier wanilinowy, to właśnie dzięki nim smak dzieciństwa nie ulegnie zmianie.

Polewę czekoladową przygotujmy z tabliczki gorzkiej czekolady. Czekolada szybciej i lepiej się rozpuści, kiedy do kąpieli wodnej dodamy 2 łyżki mleka. Domek Baby Jagi bez pieczenia najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki masy serowej dobrze się połączą.

Wracając do smaków z dzieciństwa nie mogę zapomnieć o pysznych i delikatnych pierogach z truskawkami oraz zupie owocowej . Latem nie jadłam praktycznie nic innego. Każde danie, które zawiera truskawki

Przepis na domek Baby Jagi, idealny deser na lato

Składniki:

  • 4 paczki herbatników

  • tabliczka czekolady deserowej

  • 2 łyżki mleka

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu

  • jajko

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 100 g cukru

  • pół kostki masła

  • kilka kropelek aromatu pomarańczowego

Jak zrobić ciasto bez pieczenia "Domek Baby Jagi"?

Twaróg zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, przełóż do miski. Rozpuść masło, oddziel białko od żółtka. Do sera dodaj roztopione masło, cukier, cukier wanilinowy, żółtko i aromat pomarańczowy i dokładnie wymieszaj.

Herbatniki ułóż w trzy rzędy po trzy i posmaruj przygotowaną masą serową, następnie złóż je w taki sposób, aby przypominały domek i odstaw. Czekoladę z 2 łyżkami mleka rozpuść w kąpieli wodnej.

Gęstą polewą polej herbatniki i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia, gdy polewa zastygnie, a masa serowa zgęstnieje, deser smakuje najlepiej.

Herbatniki do deseru

Źródło zdjęcia: canva/ RitaE z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy