Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bez zbędnej chemii i bez przepłacania. Do przepisu na domowy majonez Magdy Gessler dodaliśmy jeden składnik
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.06.2022 09:42

Bez zbędnej chemii i bez przepłacania. Do przepisu na domowy majonez Magdy Gessler dodaliśmy jeden składnik

Bez zbędnej chemii i bez przepłacania. Do przepisu na domowy majonez Magdy Gessler dodaliśmy jeden składnik
canva/margouillatphotos; TRICOLORS/East News

Domowy majonez jest doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek, zimnej płyty i wielu innych dań. Jest puszysty, gęsty, a z dodatkiem aromatycznej przyprawy smakuje o niebo lepiej. Poznaj prosty przepis na majonez od Magdy Gessler z dodatkiem curry. Bez zbędnej chemii i bez przepłacania.

Majonez jest rewelacyjnym dodatkiem do dań, jednak gotowy produkt zawiera wiele konserwantów i sztucznych wzmacniaczy smaku. Otwarty majonez może stać w lodówce bardzo długo, co oznacza, że jest naprawdę sztuczny. Własnoręcznie przygotowany produkt może stać w lodówce maksymalnie do dwóch tygodni.

Domowy majonez przygotujemy błyskawicznie i bez żadnej chemii. Do majonezu, oprócz klasycznych składników, dodajmy sporą szczyptę curry. Tak przygotowany majonez będzie miał wyraźny smak i będzie doskonałym dodatkiem do sałatek i kanapek.

Curry jest przyprawą, która wzbogaci smak każdego dania. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i pożywny obiad- tu poznasz przepis na lekkie curry z kalafiorem i batatami, nie ma nic lepszego w upalne dni.

Przepis na domowy majonez Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 jajka

  • łyżka musztardy

  • 3 łyżki octu spirytusowego

  • 2-3 łyżki zimnego mleka

  • sól, pieprz, cukier do smaku

  • szczypta przyprawy curry

  • 500 ml oleju rzepakowego

Jak zrobić domowy majonez bez chemii?

Do blendera wlej olej, wbij jajka, dodaj musztardę, szczyptę soli, cukru, pieprzu, curry i blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Majonez przełóż do pojemnika, zahartuj zimnym mlekiem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Domowy majonez możesz przechowywać maksymalnie przez 2 tygodnie.

Kanapka z awokado z majonezem

Źródło zdjęcia: canva/ AleksandarGeorgiev

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: youtube.com