Bez zbędnej chemii i bez przepłacania. Do przepisu na domowy majonez Magdy Gessler dodaliśmy jeden składnik
Domowy majonez jest doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek, zimnej płyty i wielu innych dań. Jest puszysty, gęsty, a z dodatkiem aromatycznej przyprawy smakuje o niebo lepiej. Poznaj prosty przepis na majonez od Magdy Gessler z dodatkiem curry. Bez zbędnej chemii i bez przepłacania.
Majonez jest rewelacyjnym dodatkiem do dań, jednak gotowy produkt zawiera wiele konserwantów i sztucznych wzmacniaczy smaku. Otwarty majonez może stać w lodówce bardzo długo, co oznacza, że jest naprawdę sztuczny. Własnoręcznie przygotowany produkt może stać w lodówce maksymalnie do dwóch tygodni.
Domowy majonez przygotujemy błyskawicznie i bez żadnej chemii. Do majonezu, oprócz klasycznych składników, dodajmy sporą szczyptę curry. Tak przygotowany majonez będzie miał wyraźny smak i będzie doskonałym dodatkiem do sałatek i kanapek.
Curry jest przyprawą, która wzbogaci smak każdego dania. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i pożywny obiad- tu poznasz przepis na lekkie curry z kalafiorem i batatami, nie ma nic lepszego w upalne dni.
Przepis na domowy majonez Magdy Gessler
Składniki:
2 jajka
łyżka musztardy
3 łyżki octu spirytusowego
2-3 łyżki zimnego mleka
sól, pieprz, cukier do smaku
szczypta przyprawy curry
500 ml oleju rzepakowego
Jak zrobić domowy majonez bez chemii?
Do blendera wlej olej, wbij jajka, dodaj musztardę, szczyptę soli, cukru, pieprzu, curry i blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Majonez przełóż do pojemnika, zahartuj zimnym mlekiem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Domowy majonez możesz przechowywać maksymalnie przez 2 tygodnie.
Źródło zdjęcia: canva/ AleksandarGeorgiev
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędne kotlety mielone z musztardą i żółtym serem. Idealna propozycja obiadowa
Niedzielny rosół z kurkumą i imbirem. Aromatyczny i przepyszny
Źródło: youtube.com