Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na zupę owocową z makaronem
Dominika Mika
Dominika Mika 09.05.2021 02:00

Przepis na zupę owocową z makaronem

Zupa owocowa z makaronem
Canva Pro/ Issaurinko, Getty Images

Polacy chętnie zajadają się zupami. Większość z nas nie wyobraża sobie niedzieli bez tradycyjnego rosołu czy kultowej pomidorówki. Jednak niezbyt często decydujemy się na kulinarne eksperymenty i raczej nie szalejemy na tym polu.

Przyzwyczailiśmy się do tego, że zupa ma być wywarem gorącym, sycącym i raczej słonym lub ewentualnie kwaśnym. W naszej kuchni na stałe nie zagrzały takie pozycje jak zupa marchewkowo-jabłkowa lub na bazie gruszek. Wolimy zdecydowanie nieco inne smaki. 

Chętnie wracamy do zup, które przypominają na dzieciśtwo

Istnieją jednak pewne wyjątki – zupy, do których wracamy przez sentyment. Przypominają nam one o dawnych czasach – i choć nie jemy ich codziennie, wprowadzają do naszego jadłospisu trochę świeżości.

Najlepszym przykładem zupy, która niegdyś była bardzo popularna, a dzisiaj prawie już o niej zapomnieliśmy, jest tzw. zupa nic, która była hitem PRL-u. Z kolei słodką zupą, która większości z nas kojarzy się właśnie z dzieciństwem, jest mleczna z makaronem, którą słodziło się łyżką cukru.

Zupa owocowa - przysmak dzieciństwa

Jednak nie tylko zupa mleczna wzbudza w nas takie odczucia. Bardzo popularną zupą w dzieciństwie była też zupa owocowa z makaronem. Jej różnorodne kombinacje pozwalały na stworzenie takiego zestawu, który najbardziej odpowiadał naszym kubkom smakowym.

Zupy owocowe nieodłącznie kojarzą się z wakacjami, gdy zaczyna się sezon na truskawki, wiśnie czy czereśnie, będące bazą dla tego dania. Jednak równie często przygotowywało się ją z zamrożonych owoców. Dzisiaj podajemy najprostszy przepis na ten hit z dzieciństwa. 

Źródło: Pixabay/nile

Zupa owocowa - przepis

Składniki:

  • 500 g owoców świeżych lub zamrożonych – mogą być truskawki i maliny lub borówki 

  • 150 ml śmietanki 30%

  • 250 g makaronu

  • 2 łyżki kisielu truskawkowego (w proszku)

  • 4 łyżki zimnej wody

  • 3 łyżki cukru

  • 2 l wody

Przygotowanie:

Zacznij od umycia owoców. Następnie odszypułkuj je i wsyp do garnka. Jeśli korzystasz z mrożonych owoców, nie musisz ich wcześniej rozmrażać. Owoce w garnku zalej wodą i gotuj na małym ogniu, aż będą miękkie. W międzyczasie dodaj cukier. 

Jeśli nie lubisz drobnych pestek z owoców, przelej zupę przez sito. Następnie do miseczki wsyp kisiel, dodaj zimną wodę, a następnie wymieszaj ze sobą. Gdy kisiel będzie gotowy, wlej go do zupy i zagotuj. 

Ugotuj makaron wedle wskazówek podanych na ugotowaniu. Gdy będzie gotowy wsyp go do miseczek i zalej gotową zupą. Możesz podawać ze śmietanką, kawałkami surowych owoców, czy przyozdobione miętowymi listkami. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchnia Ugotuj To, Idealne Ciasta

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Zupa