Przepis na zupę owocową z makaronem
Polacy chętnie zajadają się zupami. Większość z nas nie wyobraża sobie niedzieli bez tradycyjnego rosołu czy kultowej pomidorówki. Jednak niezbyt często decydujemy się na kulinarne eksperymenty i raczej nie szalejemy na tym polu.
Przyzwyczailiśmy się do tego, że zupa ma być wywarem gorącym, sycącym i raczej słonym lub ewentualnie kwaśnym. W naszej kuchni na stałe nie zagrzały takie pozycje jak zupa marchewkowo-jabłkowa lub na bazie gruszek. Wolimy zdecydowanie nieco inne smaki.
Chętnie wracamy do zup, które przypominają na dzieciśtwo
Istnieją jednak pewne wyjątki – zupy, do których wracamy przez sentyment. Przypominają nam one o dawnych czasach – i choć nie jemy ich codziennie, wprowadzają do naszego jadłospisu trochę świeżości.
Najlepszym przykładem zupy, która niegdyś była bardzo popularna, a dzisiaj prawie już o niej zapomnieliśmy, jest tzw. zupa nic, która była hitem PRL-u. Z kolei słodką zupą, która większości z nas kojarzy się właśnie z dzieciństwem, jest mleczna z makaronem, którą słodziło się łyżką cukru.
Zupa owocowa - przysmak dzieciństwa
Jednak nie tylko zupa mleczna wzbudza w nas takie odczucia. Bardzo popularną zupą w dzieciństwie była też zupa owocowa z makaronem. Jej różnorodne kombinacje pozwalały na stworzenie takiego zestawu, który najbardziej odpowiadał naszym kubkom smakowym.
Zupy owocowe nieodłącznie kojarzą się z wakacjami, gdy zaczyna się sezon na truskawki, wiśnie czy czereśnie, będące bazą dla tego dania. Jednak równie często przygotowywało się ją z zamrożonych owoców. Dzisiaj podajemy najprostszy przepis na ten hit z dzieciństwa.
Źródło: Pixabay/nile
Zupa owocowa - przepis
Składniki:
500 g owoców świeżych lub zamrożonych – mogą być truskawki i maliny lub borówki
150 ml śmietanki 30%
250 g makaronu
2 łyżki kisielu truskawkowego (w proszku)
4 łyżki zimnej wody
3 łyżki cukru
2 l wody
Przygotowanie:
Zacznij od umycia owoców. Następnie odszypułkuj je i wsyp do garnka. Jeśli korzystasz z mrożonych owoców, nie musisz ich wcześniej rozmrażać. Owoce w garnku zalej wodą i gotuj na małym ogniu, aż będą miękkie. W międzyczasie dodaj cukier.
Jeśli nie lubisz drobnych pestek z owoców, przelej zupę przez sito. Następnie do miseczki wsyp kisiel, dodaj zimną wodę, a następnie wymieszaj ze sobą. Gdy kisiel będzie gotowy, wlej go do zupy i zagotuj.
Ugotuj makaron wedle wskazówek podanych na ugotowaniu. Gdy będzie gotowy wsyp go do miseczek i zalej gotową zupą. Możesz podawać ze śmietanką, kawałkami surowych owoców, czy przyozdobione miętowymi listkami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kuchnia Ugotuj To, Idealne Ciasta