Smakosze.pl Przepisy Domowa babcina zupa ogórkowa w sam raz na zimę
canva/gkrphoto

Domowa babcina zupa ogórkowa w sam raz na zimę

10 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kiszone ogórki można chrupać na przekąskę. Jednak świetnie nadają się też na zupę. Zobaczcie, jak przygotować domową, babciną zupę ogórkową. Pożywna i wyraźna w smaku, jest w sam raz na zimę. Dobrze syci, ale też poprawia apetyt.

Moda na kiszonki trwa. I taką modę, jak najbardziej warto propagować, bo to samo zdrowie. Kiszonki należą do tych przetworów, których wartość odżywcza jest nawet wyższa niż surowca. W czasie kiszenia nie tylko zwiększa się zawartość witaminy C, ale też powstaje kwas mlekowy, który korzystnie wpływa m.in. na przewód pokarmowy.

Kiszonki najzdrowsze są, gdy jemy je na surowo. Jednak zupa przygotowana z ich dodatkiem ma niepowtarzalny smak i aromat. Kiszone warzywa po części zachowują też swoje walory zdrowotne. Warto więc skusić się na talerz takiej pysznej zupy.

Domowa babcina zupa ogórkowa w sam raz na zimę

Składniki:

  • 1 skrzydło indycze lub 2 korpusy kurczaka

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • biała część pora

  • 4-5 ziemniaków

  • 6-7 kiszonych ogórków oraz zalewa z ogórków

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki masła

  • koperek

  • sól, pieprz

  • 100 ml śmietany 18 proc.

Przygotowanie zupy ogórkowej

Mięso oczyść, opłucz, włóż do garnka, zalej zimną wodą. Dodaj listki laurowe i ziarna ziela angielskiego, gotuj na niedużym ogniu, aż całość się zagotuje. Usuń szumowinę.

Mięso gotuj dalej na niedużym ogniu. W tym czasie obierz marchew, pietruszkę i seler i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach lub pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.

Gdy mięso jest miękkie, wyjmij je z wywaru. Do wywaru wrzuć teraz rozdrobnioną włoszczyznę, por i ziemniaki. Całość gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.

Ogórki zetrzyj na dużych oczkach, przesmaż na maśle. Ogórki dodaj do zupy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość gotuj jeszcze ok. 10 minut.

Zupę zapraw śmietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli jest mało kwaśna, dodaj trochę zalewy z ogórków. Przed podaniem zupę posyp posiekanym koperkiem.

Jeśli szukasz receptur na inne, pożywne zupy, zajrzyj na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis Karola Okrasy na krupnik , a także przepis na sycący kapuśniak .

ogórki kiszone
ogórki kiszone

Źródło zdjęcia: canva/kwasny221

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy