Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezawodny, najlepszy przepis na krupnik od Karola Okrasy
Renata Materlińska
Renata Materlińska 07.01.2022 01:00

Niezawodny, najlepszy przepis na krupnik od Karola Okrasy

Karol Okrasa, krupnik
TRICOLORS/East News, canva/arfo

Zastanawiacie się, jaką zupę ugotować na obiad? Jest chłodno, więc czas na pożywne dania. Podamy wam więc niezawodny, najlepszy przepis na krupnik od Karola Okrasy. Zupa ta jest bardzo smaczna i doskonale nadaje się do odgrzewania. Dlatego od razu ugotujcie ją w większej ilości.

Mało która zupa jest tak pożywna, jak krupnik. Nie dość, że gotuje się ją na mięsnym wywarze, to jeszcze wzbogaca warzywami i kaszą. Dzięki temu talerzem krupniku można się naprawdę najeść.

Dziś zaprezentujemy wam przepis Karola Okrasy na wyśmienity krupnik. Znany kucharz jest niewątpliwym wielbicielem polskiej kuchni, ale lubi czasami wpleść do potraw jakiś nieoczywisty składnik. Nie tym razem. Ten przepis jest dość klasyczny, więc przypadnie do gustu większości z was.

Niezawodny, najlepszy przepis na krupnik od Karola Okrasy

Składniki:

  • ok. 40 dag żeberek wieprzowych lub skrzydło indycze

  • 2-3 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 4-5 ziemniaków

  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

Przygotowanie krupniku

Mięso opłucz, włóż do garnka, zalej ok. 4 l zimnej wody. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie, a także obraną marchewkę i pietruszkę.

Gotuj na niedużym ogniu, aż całość się zagotuje. Usuń szumowinę i gotuj wywar dalej mniej więcej godzinę.

Po tym czasie wyjmij z wywaru warzywa, a mięso gotuj dalej, aż będzie miękkie. Cebulę obierz, przekrój na pół, opiecz na suchej patelni, dodaj do wywaru. Wsyp trochę soli i pieprzu.

Miękkie mięso wyjmij z wywaru. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Kaszę opłucz, dodaj do gotującej się zupy razem z ziemniakami. Gotuj ok. 30 minut.

Wyjęte z zupy warzywa pokrój na kawałki i dodaj do zupy. Tak samo zrób z oczyszczonym z kości mięsem. Zupę dopraw do smaku, podawaj posypaną natką pietruszki.

Jeśli szukasz inspiracji na inne, pożywne zupy, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na zupę ogórkową, a także na rozgrzewający kapuśniak.

żeberka
żeberka

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram