Najlepszy na mrozy syty kapuśniak z kiszonej kapusty
Zastanawiasz się, jaką ugotować zupę? Jest chłodno, więc z pewnością pożywną. Dobrym pomysłem będzie kapuśniak z kiszonej kapusty. Jest syty, aromatyczny, najlepszy na mrozy. Jeśli podasz tę zupę z mięsem, może zastąpić cały obiad. Zobacz jak przygotować kapuśniak.
Kapuśniak należy do jednych z pożywniejszych zup. Gotowany na mięsie, z dodatkiem wielu warzyw, w tym ziemniaków i kiszonej kapusty pozwoli szybko zaspokoić głód. Do kapuśniaku dodaj też przyprawy, dzięki którym stanie się bardziej aromatyczny i lżejszy dla żołądka.
Najlepszy na mrozy syty kapuśniak z kiszonej kapusty
Składniki:
50 dag żeberek wieprzowych
20 dag wędzonych kości
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
2 listki laurowe
po 3-4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu
4-5 ziemniaków
50 dag kiszonej kapusty
kminek
majeranek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżka masła lub oleju
10 dag wędzonego boczku
1 łyżka mąki
Przygotowanie kapuśniaku
Żeberka opłucz, pokrój na kawałki. Włóż do garnka razem z wędzoną kością, zalej zimną wodą. Gotuj na niedużym ogniu, aż całość się zagotuje. Usuń szumowinę.
Marchew, pietruszkę, seler i cebulę obierz, opłucz, włóż do zupy. Dodaj też listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu. Całość gotuj na niedużym ogniu ok. 20 minut.
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Dodaj do zupy, gotuj ok. 10 minut. Kiszoną kapustę opłucz, jeśli jest bardzo kwaśna, a potem poszatkuj i dodaj do zupy.
Z zupy wyjmij marchew, pietruszkę, seler i cebulę. Do kapuśniaku dodaj trochę kminku, majeranku i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotuj ok. 10 minut, dopraw solą i pieprzem.
Na patelni rozpuść masło, zrumień na nim pokrojony boczek, przełóż go do zupy. Na pozostałym tłuszczu delikatnie zrumień mąkę. Rozprowadź ją częścią wywaru, wlej do zupy, gotuj 10 minut.
W naszym serwisie znajdziesz też przepisy na inne, pożywne zupy. Sprawdź, jak przygotować krupnik wg przepisu Karola Okrasy, a także jak zrobić ogórkową bez śmietany.
Źródło zdjęcia: canva/vikif
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kwestiasmaku