Smakosze.pl
kapuśniak

canva/minadezhda

Najlepszy na mrozy syty kapuśniak z kiszonej kapusty

16 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Zastanawiasz się, jaką ugotować zupę? Jest chłodno, więc z pewnością pożywną. Dobrym pomysłem będzie kapuśniak z kiszonej kapusty. Jest syty, aromatyczny, najlepszy na mrozy. Jeśli podasz tę zupę z mięsem, może zastąpić cały obiad. Zobacz jak przygotować kapuśniak.

Kapuśniak należy do jednych z pożywniejszych zup. Gotowany na mięsie, z dodatkiem wielu warzyw, w tym ziemniaków i kiszonej kapusty pozwoli szybko zaspokoić głód. Do kapuśniaku dodaj też przyprawy, dzięki którym stanie się bardziej aromatyczny i lżejszy dla żołądka.

Projekt bez tytułu - 2022-01-08T160623.265

Zaskakujące śledzie po turecku w otoczeniu papryki i pomidorów

CZYTAJ DALEJ

Najlepszy na mrozy syty kapuśniak z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 50 dag żeberek wieprzowych

  • 20 dag wędzonych kości

  • 1 marchew

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 cebula

  • 2 listki laurowe

  • po 3-4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 4-5 ziemniaków

  • 50 dag kiszonej kapusty

  • kminek

  • majeranek

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

  • 1 łyżka masła lub oleju

  • 10 dag wędzonego boczku

  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie kapuśniaku

Żeberka opłucz, pokrój na kawałki. Włóż do garnka razem z wędzoną kością, zalej zimną wodą. Gotuj na niedużym ogniu, aż całość się zagotuje. Usuń szumowinę.

Marchew, pietruszkę, seler i cebulę obierz, opłucz, włóż do zupy. Dodaj też listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu. Całość gotuj na niedużym ogniu ok. 20 minut.

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Dodaj do zupy, gotuj ok. 10 minut. Kiszoną kapustę opłucz, jeśli jest bardzo kwaśna, a potem poszatkuj i dodaj do zupy.

Z zupy wyjmij marchew, pietruszkę, seler i cebulę. Do kapuśniaku dodaj trochę kminku, majeranku i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotuj ok. 10 minut, dopraw solą i pieprzem.

Na patelni rozpuść masło, zrumień na nim pokrojony boczek, przełóż go do zupy. Na pozostałym tłuszczu delikatnie zrumień mąkę. Rozprowadź ją częścią wywaru, wlej do zupy, gotuj 10 minut.

W naszym serwisie znajdziesz też przepisy na inne, pożywne zupy. Sprawdź, jak przygotować krupnik wg przepisu Karola Okrasy, a także jak zrobić ogórkową bez śmietany.

boczek

boczek

Źródło zdjęcia: canva/vikif

Przygotowywanie mięsa
Krojenie mięsa
Mycie mięsa
Podsmażanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Słone racuszki z żółtym serem. Szybka i prosta kolacja

Czytaj więcej >