Domowa chałwa jest hitem w moim domu. Już nie sięgam po kupną
Oto prosty przepis na domową chałwę. W przeciwieństwie do tych kupnych, możemy mieć pewność, że nie zawiera konserwantów ani szkodliwych słodzików. Jej główny składnik to sezam, jest więc bliska temu, co uważamy za „oryginał” w świecie chałwy.
Domowa chałwa
Chałwa należy do podobnej kategorii przysmaków co marcepan czy rachatłukum. To domowe słodycze obecne z nami od dosłownie setek, jeśli nie tysięcy lat. A ponieważ są aż tak bardzo tradycyjne, łatwo przygotować je w domowych warunkach , a wcześniej znaleźć składniki i jeden z setek wariantów przepisów.
Odmian chałwy jest szczególnie dużo. Przekąskę taką da się przyrządzić z bardzo wielu orzechów czy pestek – byle były odpowiednio oleiste. W naszej części świata częsta więc będzie chałwa słonecznikowa, można sięgnąć też np. po pistacje .
Chałwa sezamowa
W naszym przepisie bazą chałwy jest zezam. Ziarna o charakterystycznym smaku mają w sobie dość tłuszczu, by zlepić deser. Oleiste nasionka wykorzystywane są często na Bliskim Wschodzie , gdzie chałwa należy do tradycyjnych przysmaków.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 400 g łuskanego białego sezamu
- 70 ml płynnego miodu
- 2 laski wanilii
- 4 łyżeczki cukru z wanilią lub pasty waniliowej
Chałwa w domu
Dobrze rozgrzewamy na średnim ogniu dużą patelnię. Zmniejszamy ogień i wrzucamy sezam, by chwilę się podprażył . Często poruszamy patelnią, nie dopuszczając do nadmiernego zrumienienia.
Sezam zrzucamy do kielicha blendera i pozostawiamy do przestudzenia. Dodajemy pastę waniliową lub cukier z wanilią i miksujemy na gładką pastę. Blender wydobędzie z sezamu tłuszcz, otrzymamy więc kleistą „kruszonkę”.
Do pasty dodajemy miąższ z dwóch lasek wanilii i miód. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy, by połączyć składniki w gładką masę . Tę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia .
Wypróbuj też przepisy na sałatkę jarzynową Strzelczyka i pieczoną karkówkę według Heni .