Po prostu wbij jajka do airfryera. Przy tym zwykła jajecznica może się schować

Airfryer, czyli frytownica beztłuszczowa, to prawdziwa kuchenna rewolucja. Choć kojarzymy ją z daniami obiadowymi, świetnie sprawdzi się także przy przygotowywaniu śniadań. Do takich należeć będzie ta prosta postać jajek.
Śniadanie z air fryera
Frytownice beztłuszczowe, czyli airfryery, robią się z roku na rok coraz popularniejszze. Nic dziwnego. Jak sama nazwa wskazuje, przygotowują dania, które normalnie byśmy smażyli, jednak bez tłuszczu, a przynajmniej bez jego nadmiaru. A co smażymy najczęściej na śniadanie? Oczywiście jajka.
Oto więc przepis na śniadanie z tego najpożywniejszego ze składników. Podane jest jak rasowa zapiekanka. Jego przygotowanie zajmuje zaś niewiele więcej czasu niż zwykłej jajecznicy.

Przepis na jajka
Przepis jest też bardzo uniwersalny – można swobodnie podmieniać składniki, osiągając coraz to nowe smaki. Udowadnia to kanał Easy Air Fryer Recipes - AirFrytus, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 3-4 jajka
- 1 pęczek cebuli dymki
- 100 g startej mozzarelli
- 2 garście pomidorków koktajlowych
- ½ czerwonej cebuli
- Sól, pieprz, czarnuszka

Jajka na śniadanie – inaczej
Szufladę airfryera wykładamy papierem do pieczenia. W sprzedaży są specjalne duże papilotki, dopasowane wymiarem do pojemnika. Papier spryskujemy olejem lub oliwą.
Do środka wybijamy jajka. Każde z nich nakłuwamy widelcem, tylko tyle, by rozbić ściankę żółtka. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Pomidorki przekrawamy na ćwiartki, a dymkę siekamy. Dodajemy jej połowę – razem z pomidorkami – do jajek. Dodajemy też pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę. Nie mieszamy.
Jajka posypujemy startą mozzarellą, a następnie czarnuszką. Zapiekamy w airfryerze ustawionym na 200 stopni przez 12 minut, aż mozzarella stanie się rumiana z wierzchu. Przed podaniem posypujemy pozostałą częścią dymki.
Wypróbuj też przepisy na pączki bez smażenia i szybkie faworki.






































