Domownicy zjedli to ciasto w jeden dzień. Jest pyszne, łatwe do zrobienia i kolorowe
Jeśli nie potrafisz odmówić sobie kawałka ciasta, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Dzięki niemu zrobisz bajecznie wyglądający i do tego pyszny deser. Ciasto czaruje kolorami i orzeźwiającym smakiem. Jest w sam raz na nadchodzącą wiosnę!
Ciasto, które kusi kolorami i orzeźwia
U mnie w domu zawsze musi znaleźć się coś słodkiego na deser po obiedzie. Ostatnio piekę ciasto, które znika dosłownie w jeden dzień . Wszystko dlatego, że jest bajecznie kolorowe i jeszcze lepiej smakuje, niż wygląda. To urzekające ciasto wyróżnia się orzeźwiającym smakiem i po prostu rozpływa się w ustach.
Delikatny biszkopt, lekki krem o smaku popularnego soczku i feeria barw, sprawiają, że każdy z przyjemnością sięgnie po taki deser. Zrobisz go w prosty sposób, a domownicy nie będą szczędzić pochwał . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube smaki katriny. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić orzeźwiające ciasto z galaretką?
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- ½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru
Składniki na krem:
- 900 ml soku Kubuś lub innego marchewkowego
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 200 g masła
- ⅓ szklanki cukru pudru
Warstwa galaretkowa:
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1 galaretka malinowa
- 3 szklanki wrzątku
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 3 łyżki żelatyny
- ½ szklanki wrzątku
- 6 łyżek cukru pudru
Do ciasta potrzebujesz blaszki o wymiarach 25x 35 cm. Przygotuj galaretkę brzoskwiniową i malinową. Rozpuść je we wrzątku, ostudź i wstaw do lodówki, by stężały . Teraz zrób krem, więc do garnka wlej sok Kubuś, wsyp budynie, wymieszaj i zagotuj do zgęstnienia. Musi powstać gęsty budyń, pozostaw go do wystudzenia.
Teraz przygotuj biszkopt więc, żółtka oddziel od białek i białka ubij na sztywno. Do piany dodaj cukier, ubijaj składniki i dołóż żółtka. Połącz składniki, wsyp mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Składniki zmiksuj. Blachę wyłóż papierem, wlej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Wiosenne ciasto idealne na deser
Upieczone ciasto wystudź i zajmij się przygotowaniem kremu. Do miseczki włóż masło, wsyp cukier puder i ubijaj na delikatny puch. Dołóż ostudzony budyń z Kubusia i miksuj. Krem wyłóż na ostudzony biszkopt. Z lodówki wyjmij galaretki i pokrój w kostkę. Następnie schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, wsyp cukier puder i ostudzoną żelatynę.
Składniki dokładnie zmiksuj i dołóż pokrojone galaretki. Wymieszaj i przełóż na krem na biszkopcie. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki, by ciasto stężało. Zrób galaretki agrestowe i wstaw do lodówki . Następnie wyłóż na ciasto. Wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia jest gotowe do podania. Pisaliśmy o tym, jak zrobić prostą zapiekankę naleśnikową. Podawaliśmy przepis rodowitego Włocha na białą kiełbasę.
Źródło: YouTube/@smakikatriny
Zdjęcia: screen YouTube/@smakikatriny