Smakosze.pl Przepisy Domowy syrop z imbiru z dodatkiem kurkumy
canva/olenayeromenkophotos

Domowy syrop z imbiru z dodatkiem kurkumy

26 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli dopadło cię przeziębienie, zacznij je leczyć naturalnymi środkami. Możesz sięgnąć po czosnek, jednak nie dla każdego jego zapach jest przyjemny. Dlatego proponujemy domowy syrop z imbiru z dodatkiem kurkumy. Te składniki doskonale radzą sobie z infekcjami, a przygotowany z nich syrop możesz zażywać łyżeczką lub dodawać do herbaty.

Do naturalnych produktów cenionych w walce z przeziębieniem należy niewątpliwie miód, cytryna, imbir, czosnek, kurkuma i sok malinowy. My w jednym syropie połączyliśmy kilka z tych składników. Należy więc spodziewać się szybkiego i skutecznego działania tego domowego specyfiku.

Domowy syrop z imbiru z dodatkiem kurkumy

Składniki:

  • 100 ml miodu pszczelego płynnego

  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego

  • 2 łyżki startego imbiru

  • 1 łyżka mielonej kurkumy

  • skórka otarta z jednej cytryny

  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Składniki syropu umieść w słoiku i dokładnie wymieszaj. Słoik zamknij i trzymaj w lodówce.

Przez kilka dni możesz go też trzymać w temperaturze pokojowej, wtedy będzie miał płynną konsystencję.

Jeśli dodajesz go do herbaty, to do przestudzonej. Gorąca zniszczy większość zdrowotnych składników.

Jak działają składniki syropu?

Syrop z imbiru i kurkumy zwalcza infekcje i zwiększa odporność organizmu. To zasługa jego podstawowych składników, a także wartościowych dodatków.

Imbir doskonale rozgrzewa i działa przeciwzapalnie. Pobudza też krążenie krwi i łagodzi migrenowe bóle głowy.

Kurkuma działa przeciwwirusowo, bakterio i grzybobójczo. Zapobiega też chorobom serca i nowotworom. Pomaga walczyć z reumatyzmem, obniża poziom cholesterolu we krwi. Korzystne działanie kurkumy wzmacnia dodatek tłuszczu i czarnego pieprzu.

Olej kokosowy ma silne właściwości antyseptyczne. Obniża też poziom cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca.

Miód dzięki zawartym enzymom zwalcza bakterie i wirusy. Korzystnie też wpływa na pracę serca, bo poprawia krążenie krwi i obniża jej ciśnienie. Wzmacnia, leczy wrzody żołądka i chroni wątrobę.

W naszym serwisie znajdziecie też inne przepisy na przysmaki skuteczne przy przeziębieniu. Zobacz, jak przygotować korzenną herbatę , a także jak zrobić leczniczy syrop chrzanowy .

kurkuma
kurkuma

Źródło zdjęcia: canva/madeleinesteinbach

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zielonysrodek Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy