Doprawiam nimi mięso i wkładam do słoików. Przetworami zajadamy się przez całą zimę
Domowe przetwory to temat nr 1 w drugiej połowie lata. Zazwyczaj ograniczamy się do owocowych i warzywnych. A przecież można przygotowywać także słoiki z mięsem.
Domowe mięsne przetwory
Wbrew pozorom konserwy mięsne to nie wynalazek ostatnich stu lat, kiedy ludzie nauczyli się puszkować jedzenie. Już starożytni Rzymianie pakowali mięso w słoiki. Owszem, było to nieco ryzykowne, ale jednocześnie bardzo pomocne.
Dziś wiemy dużo więcej o pasteryzacji mięsa , a do tego mamy lodówki i chłodne piwnice. Dlatego też możemy z dużą pewnością przygotowywać domowe mięsne przetwory . Warto jednak pamiętać o rzymskiej przestrodze. W końcu to od pakowania mięsa w słoiki ( botula ) mamy nazwę kwasu botulinowego, czyli którym robimy botoks.
Bezpieczna pasteryzacja mięsa
Będziemy jednak bezpieczni, jeśli użyjemy czystych, wyparzonych słoików z nowymi wysokiej jakości zakrętkami i zapasteryzujemy dokładnie mięso . Dwukrotna pasteryzacja i przechowywanie słoików w niskiej temperaturze, np. w piwnicy sprawi, że przetwory zachowają świeżość i smak nawet do 6 miesięcy.
Składniki
- 2,5 kg karkówki wieprzowej
- 40 g soli
- Ziele angielskie, liście laurowe, ziarnisty czarny pieprz, ziarna jałowca
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- Łyżka mielonego pieprzu
- Łyżka suszonej kolendry
Mięsne przetwory
Mięso kroimy w kostkę o grubości 2-3 cm . Zasypujemy w misce solą i sypkimi przyprawami i dokładnie mieszamy. Słoiki dokładnie wyparzamy – we wrzątku, piekarniku lub zmywarce.
Do każdego słoika nasypujemy po kilka kulek przypraw i po listku laurowym. Po 20 minutach od odstawienia mięsa układamy je w słoiku ciasno, zostawiając 3-4 cm poniżej brzegu . Zakręcamy dokładnie dobrze dobranymi zakrętkami.
Dno garnka wykładamy ściereczką kuchenną. Ustawiamy na nim słoiki i zalewamy wodą tak, by pokrywała słoiki w całości. Wodę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 4-5 godzin . W razie potrzeby uzupełniamy wrzątkiem z czajnika. Słoiki studzimy do temperatury pokojowej, nie wyjmując z wody. Następnie ponownie pasteryzujemy. W ten sposób zachowają świeżość i smak na dłużej.
Wypróbuj też przepisy na czosnkowe smarowidło do chleba i sałatkę z pomidorów z cebulą .