Smakosze.pl Przepisy Doprawiam nimi mięso i wkładam do słoików. Przetworami zajadamy się przez całą zimę
Fot. Canva/Изображения пользователя Ahanov Michael

Doprawiam nimi mięso i wkładam do słoików. Przetworami zajadamy się przez całą zimę

11 sierpnia 2024

Domowe przetwory to temat nr 1 w drugiej połowie lata. Zazwyczaj ograniczamy się do owocowych i warzywnych. A przecież można przygotowywać także słoiki z mięsem.

Domowe mięsne przetwory

Wbrew pozorom konserwy mięsne to nie wynalazek ostatnich stu lat, kiedy ludzie nauczyli się puszkować jedzenie. Już starożytni Rzymianie pakowali mięso w słoiki. Owszem, było to nieco ryzykowne, ale jednocześnie bardzo pomocne.

Dziś wiemy dużo więcej o pasteryzacji mięsa , a do tego mamy lodówki i chłodne piwnice. Dlatego też możemy z dużą pewnością przygotowywać domowe mięsne przetwory . Warto jednak pamiętać o rzymskiej przestrodze. W końcu to od pakowania mięsa w słoiki ( botula ) mamy nazwę kwasu botulinowego, czyli którym robimy botoks.

mięso w słoiku.jpg
Fot. Canva/Olena Butschivenko
Cukinię kroję wzdłuż i zawijam w nią pyszny farsz. Na kolację roladki są jak znalazł

Bezpieczna pasteryzacja mięsa

Będziemy jednak bezpieczni, jeśli użyjemy czystych, wyparzonych słoików z nowymi wysokiej jakości zakrętkami i zapasteryzujemy dokładnie mięso . Dwukrotna pasteryzacja i przechowywanie słoików w niskiej temperaturze, np. w piwnicy sprawi, że przetwory zachowają świeżość i smak nawet do 6 miesięcy.

Składniki

  • 2,5 kg karkówki wieprzowej
  • 40 g soli
  • Ziele angielskie, liście laurowe, ziarnisty czarny pieprz, ziarna jałowca
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • Łyżka mielonego pieprzu
  • Łyżka suszonej kolendry

Mięsne przetwory

Mięso kroimy w kostkę o grubości 2-3 cm . Zasypujemy w misce solą i sypkimi przyprawami i dokładnie mieszamy. Słoiki dokładnie wyparzamy – we wrzątku, piekarniku lub zmywarce.

Do każdego słoika nasypujemy po kilka kulek przypraw i po listku laurowym. Po 20 minutach od odstawienia mięsa układamy je w słoiku ciasno, zostawiając 3-4 cm poniżej brzegu . Zakręcamy dokładnie dobrze dobranymi zakrętkami.

Dno garnka wykładamy ściereczką kuchenną. Ustawiamy na nim słoiki i zalewamy wodą tak, by pokrywała słoiki w całości. Wodę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 4-5 godzin . W razie potrzeby uzupełniamy wrzątkiem z czajnika. Słoiki studzimy do temperatury pokojowej, nie wyjmując z wody. Następnie ponownie pasteryzujemy. W ten sposób zachowają świeżość i smak na dłużej.

Wypróbuj też przepisy na czosnkowe smarowidło do chleba i sałatkę z pomidorów z cebulą .

mięso w marynacie

Schabowe będą twarde i bez smaku. Wszystko przez 1 błąd
Mielę w maszynce paprykę, cukinię i dodaję zalewę. Przetwory biją ogórki kiszone na głowę
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy