Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mielę w maszynce paprykę, cukinię i dodaję zalewę. Przetwory biją ogórki kiszone na głowę
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 11.08.2024 14:32

Mielę w maszynce paprykę, cukinię i dodaję zalewę. Przetwory biją ogórki kiszone na głowę

domowy ajwar
Fot. Canva/banedeki

Ajvar, bałkańska pasta z pieczonych warzyw, jest niezwykle łatwy do przyrządzenia w domu. Choć łatwo kupić jedną z fabrycznych postaci, dopiero ta domowa daje pełnię smaku i olbrzymią satysfakcję. Wystarczy podpiec i zmielić kilka warzyw.

Ajvar na zimę

Słodko-pikantna pasta warzywna zwana ajvarem pochodzi z kuchni serbskiej. Każdy miłośnik wakacji w Grecji, Chorwacji czy Bułgarii doskonale wie, że warzywa pod słońcem południa mają zupełnie inne oblicze. Ajvar przygotowujemy więc na zimę w szczycie sezonu, by używać maksymalnie dojrzałych warzyw, możliwie zbliżonych do tych z południa. 

Do obowiązkowych składników ajvaru należą papryka i bakłażan lub rzadziej cukinia. Pasta ta może mieć słodkie albo bardziej pikantne oblicze. Choćby dlatego warto przygotować takie przetwory samemu, by nadać im taki smak, jak lubimy – mniej lub bardziej pikantny czy kwasowy.

ajvar w słoiku

Chajzer otworzył nową budkę z kebabem. Pojawienie się księdza zaskoczyło wszystkich

Ajvar z cukinią

W naszym przepisie oprócz papryki występuje cukinia. To doskonałe, łatwe do kupienia i tanie warzywo świetnie uzupełnia pozostałe składniki. Pamiętajmy o balansowaniu ostrości – dodajemy tyle chili, ile lubimy, najlepiej powoli, by zatrzymać się w odpowiednim momencie. Podobnie oczywiście jest z czosnkiem.

Składniki:

  • 2 kg czerwonej papryki
  • 2 duże cukinie
  • 6 pomidorów
  • 3 cebule
  • Papryka chili, ilość w zależności od ostrości
  • 1 główka czosnku
  • 50 ml czerwonego octu winnego
  • 2 opakowania słodkiej papryki lub tubka węgierskiej pasty paprykowej
  • 60 ml oliwy
  • Sól, ew. cukier do smaku

Cukinia w słoiku

Paprykę opalamy pod grillem piekarnika przez godzinę, przewracając w połowie pieczenia. Po wyjęciu zawijamy w folię aluminiową na 20 minut, a następnie obieramy i wyjmujemy gniazda nasienne.

Teraz na blachę nakładamy ponakłuwaną cukinię, połówki obranej cebuli i pomidorów oraz rozebrany na ząbki czosnek. Pieczemy przez 1,5 h w temperaturze 180 stopni. Jeśli skóra cukinii jest gruba i twarda, warto ją obrać jeszcze przed pieczeniem. W przeciwnym razie można pozostawić ją na warzywach.

Pomidory zdejmujemy z blachy po ok. 30 minutach pieczenia. Jeśli uda się zdjąć z nich łatwo skórę, warto się o to pokusić. Paprykę, cukinię, cebulę, czosnek i pomidory przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Przerzucamy je do dużego rondelka. Dodajemy posiekane chili i pozostałe składniki. Przyprawiamy ostrożnie, aż osiągniemy pożądany smak i dusimy przez ok. 30 minut. Gotowy ajvar nakładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.

Wypróbuj też przepis na czosnkowe smarowidło do chleba i sprawdź, kiedy najlepiej solić rosół.

ajvar na chlebie