Smakosze.pl Przepisy Doskonała mizeria bez nabiału. Smakowity dodatek podkręci jej smak
canva/HandmadePictures

Doskonała mizeria bez nabiału. Smakowity dodatek podkręci jej smak

11 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Ogórki wymieszane ze śmietaną stanowią proste i szybkie dopełnienie wielu dań obiadowych. Jednak dla niektórych zestaw ten jest zbyt ciężkostrawny. Dlatego dziś proponujemy wam przepis na doskonałą mizerię bez nabiału. Jej smak doskonale podkręci oryginalny dodatek, którym jest mleko kokosowe.

Choć produkty nabiałowe są popularne w naszej kuchni, to jednak coraz więcej osób z nich rezygnuje. Powodem są zazwyczaj względy zdrowotne, alergie i nietolerancje mleka oraz jego przetworów.

Często są one zastępowane tzw. mlekami roślinnymi, które tak naprawdę z mlekiem mało mają wspólnego. To znaczy, mają zbliżony smak, jednak nie zawierają alergizujących białek, a także zwierzęcego tłuszczu i cholesterolu. Co by nie mówić, są zdrowsze.

I właśnie po taki produkt sięgniemy dzisiaj, przyrządzając oryginalną wersję mizerii. Zamiast śmietaną, pokrojone ogórki polejemy mleczkiem kokosowym. Surówka zyska nowy wymiar, a przede wszystkim lżejszy, ciekawszy smak.

Jak zrobić mizerię bez nabiału?

Składniki:

  • 2 ogórki sałatkowe

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • świeżo mielony pieprz

  • 4-5 łyżek mleczka kokosowego

  • koperek

Przygotowanie mizerii bez dodatku nabiału

Ogórki umyj, wytrzyj, obierz ze skórki. Pokrój je w cienkie plasterki, oprósz delikatnie solą i pieprzem.

Do słoiczka wlej sok z cytryny i mleczko kokosowe. Dodaj też cukier, sól i trochę pieprzu. Słoik zamknij, energicznie wstrząśnij, by składniki się połączyły.

Koperek opłucz, osusz, drobno posiekaj, dodaj do ogórków, wymieszaj. Ogórki polej przygotowanym sosem, wymieszaj, do razu podawaj.

W naszym serwisie znajdziesz też inne pomysły na odmienienie smaku klasycznej mizerii. Sprawdź, jak zrobić mizerię po kaszubsku , a także, w jaki sposób zrobić orientalną wersję mizerii .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dietabezmleka.wordpress

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy