Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić zupę szczawiową z resztek? Absolutnie nic się nie zmarnuje
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 11.06.2022 14:22

Jak zrobić zupę szczawiową z resztek? Absolutnie nic się nie zmarnuje

Zupa szczawiowa przepis
canva/voltan1

Gęsta, pożywna, zdrowa i pyszna- taka właśnie jest zupa szczawiowa z resztek. Krem z liści świeżego szczawiu z dodatkiem szpinaku i warzyw, które masz w lodówce, to prawdziwa bomba witaminowa i pomysł na przepyszny obiad dla całej rodziny.

Zupa szczawiowa z resztek to świetny sposób na czyszczenie lodówki, żeby żadne warzywo się nie zmarnowało. W ten sposób nie wyrzucisz jedzenia i sporo zaoszczędzisz. Taką zupę ugotujesz z produktów, które masz w domu. Wystarczy, że kupisz świeże liście szczawiu lub zerwiesz je z pobliskiej łąki.

Zupę ugotuj na bulionie warzywnym, który wzmacnia aromat całej potrawy. Szczawiową zabiel maślanką, która doskonale łagodzi ostry smak szczawiu i dodaje zupie świeżej nuty. Danie dopraw solą i pieprzem, możesz również dodać szczyptę gałki muszkatołowej.

Możesz jednak samodzielnie przygotować szczaw do słoików, dzięki czemu zachowasz jego smak przez całą zimę. Domowy przecier z liści doskonale sprawdzi się do wiosennej zupy szczawiowej- tu dowiesz się, jak zrobić szczaw na zimę do słoików, wychodzi za każdym razem.

Przepis na zupę szczawiową

Składniki:

  • pęczek szczawiu

  • kilka różyczek brokułu

  • korzeń pietruszki

  • marchewka

  • cebula

  • garść liści szpinaku

  • 2 ząbki czosnku

  • kawałek selera

  • 2 ziemniaki

  • 500 ml wywaru warzywnego

  • oliwa z oliwek

  • sól, pieprz do smaku

  • maślanka do zabielenia zupy

  • jajka gotowane na twardo do podania

Jak zrobić zupę szczawiową z resztek?

Cebulę i czosnek posiekaj, pokrój w kostkę marchewkę, seler, pietruszkę, ziemniaki. Na oliwie zeszklij cebulę z czosnkiem, następnie dodaj resztę przygotowanych warzyw, oprósz solą, pieprzem i smaż chwilę na wolnym ogniu.

Gdy warzywa zaczną pięknie pachnieć, przełóż je do większego garnka, wlej bulion i gotuj, aż zmiękną. Następnie dodaj posiekane liście szpinaku i szczawiu i gotuj jeszcze kilka minut.

Całą zupę zblenduj na gęsty krem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Szczawiową zabiel maślanką i podaj z jajkiem ugotowanym na twardo, smacznego.

Liście szczawiu w miseczce

Źródło zdjęcia: canva/ Mizina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Tagi: Zupa Danie Obiad