Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekko orientalna wersja mizerii. Sekretem smaku uwielbiane zioło

Lekko orientalna wersja mizerii. Sekretem smaku uwielbiane zioło

Lekko orientalna wersja mizerii
canva/zia_shusha

Mizeria jest popularną surówką ze świeżych ogórków, którą zazwyczaj podaje się ze śmietaną lub jogurtem. Tym razem proponujemy uzupełnić dobrze znaną klasykę o kilka posiekanych listków świeżej mięty. Orzeźwiający smak i nieziemski aromat dodatku o orientalnych korzeniach z pewnością wam się spodoba.

Mizerię można przygotować zarówno w wersji kremowej — z odrobiną cukru pudru — jak i bogatej z innymi warzywami. Wschodni wariant specjału, czyli libańskie kyar bi laban, zakłada zastosowanie jogurtu i świeżej mięty. Dodatki te sprawiają, że ogórki nabierają lekkości i przyjemnego aromatu. Spróbujecie?

Przepis na znakomitą mizerię z jogurtem i miętą

Składniki:

  • 1 większy ogórek, najlepiej szklarniowy

  • jogurt naturalny lub grecki

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • świeża mięta wedle uznania

Przygotowanie:

Ogórki myjemy i kroimy je w kostkę. Warzywo przenosimy do miski i solimy je. Całość odstawiamy na pół godziny, a następnie odlewamy zgromadzony w naczyniu płyn.

Osuszone ogórki mieszamy z jogurtem. Doprawiamy je obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem oraz ewentualnie solą.

Miętę płuczemy pod bieżącą wodą i siekamy po usunięciu nadmiaru płynu. Dodajemy do surówki i mieszamy. Gotową mizerię podajemy po schłodzeniu w lodówce.

Wskazówka: wegańska wersja surówki jest bardzo prosta do przygotowania. Wystarczy zastąpić jogurt mleczny wyrobem sojowym.

Jogurt z miętą sprawdzi się jako sos do mizerii
Jogurt z miętą sprawdzi się jako sos do mizerii

Źródło zdjęcia: canva/estefaniavizcaino

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy-aleksandry