Doskonała sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu. Nic się nie zmarnuje
Ugotowaliście dziś rosół i zostały wam warzywa? Przygotujcie doskonałą sałatkę jarzynową z warzyw z rosołu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a wy otrzymacie danie jak z najlepszych restauracji. Koniecznie przetestujcie nasz przepis, a często będziecie do niego wracać.
Rosół często gości na naszych stołach. Na tyle często, że niektórym przejadło się już mięso z rosołu, nie mówiąc już o warzywach. Mięso jednak często przerabiane jest na pasztet czy farsz, zaś warzywa lądują w koszu na śmieci.
A na to, to już naprawdę nie możemy pozwolić. Warzywa z rosołu są bowiem naprawdę smaczne i szkoda je marnować. Można je dodać do pasztetu lub farszu z mięsa z rosołu, a także przerobić na sałatkę jarzynową.
Doskonała sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu
Składniki:
-
warzywa z rosołu, np. 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera
-
2 jajka ugotowane na twardo
-
1 cebulka
-
2-3 ogórki kiszone
-
1 jabłko
-
pół puszki groszku konserwowego
-
3-4 łyżki majonezu
-
sól, pieprz
Przygotowanie sałatki jarzynowej
Warzywa z rosołu pokrój w kostkę. Jajka obierz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.
Ogórki kiszone i obrane jabłko także pokrój w kostkę. Groszek konserwowy dokładnie odsącz z zalewy.
Przygotowane składniki wymieszaj z majonezem. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem.
W naszym serwisie znajdziesz też inne pomysły na sałatkę jarzynową. Sprawdź, jak przygotować sałatkę jarzynową bez majonezu , a także, jak zrobić sałatkę jarzynową z dodatkiem awokado .
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Bosko miękkie, lekko słodkie kluski śląskie z jabłkiem. Rewolucja w klasycznym przepisie
-
Genialne pomysły na wykorzystanie resztek kapusty po gołąbkach. Już nigdy nic się nie zmarnuje
-
Placki ziemniaczane z dodatkiem mleka bez grama cebuli. Idealne nawet na śniadanie
Źródło: kuchniabazylii, pysznosci