Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezapomniana sałatka jarzynowa z zaskakującym dodatkiem awokado - goście będą zachwyceni
Renata Materlińska
Renata Materlińska 14.01.2022 01:00

Niezapomniana sałatka jarzynowa z zaskakującym dodatkiem awokado - goście będą zachwyceni

sałatka jarzynowa
canva/fpwing

Sałatka jarzynowa towarzyszy nam w domowych uroczystościach i w czasie świąt. Jest prostą, smaczną potrawą, na którą zawsze mamy ochotę. Tym razem przedstawimy wam przepis na niezapomnianą sałatkę jarzynową z zaskakującym dodatkiem awokado. Zobaczycie, że goście będą zachwyceni nową wersją tradycyjnej potrawy.

Sałatka jarzynowa swą popularność zawdzięcza prostemu składowi, łatwemu przygotowaniu i doskonałemu smakowi. Przeważają w niej warzywa korzeniowe, których smak zbalansowany jest zazwyczaj jabłkiem, jajkiem, kiszonym ogórkiem i cebulą.

W naszym przepisie nie dodaliśmy jednak do sałatki gotowanych jajek, lecz awokado. Dodało ono potrawie kremowej konsystencji, doskonałego smaku i podniosło jej wartość odżywczą. Awokado zawiera bowiem dużo zdrowego tłuszczu i witamin.

Niezapomniana sałatka jarzynowa z zaskakującym dodatkiem awokado — goście będą zachwyceni

Składniki:

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki

  • pół selera

  • 1 ziemniak

  • kawałek pora

  • 1 jabłko

  • 1 awokado

  • 2 kiszone ogórki

  • 1 szklanka mrożonego groszku

  • 3-4 łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka musztardy

  • sól, pieprz

Przygotowanie sałatki

Marchewki, pietruszki, seler i ziemniak dokładnie wyszoruj, opłucz. Włóż do garnka, zalej wodą, zagotuj. Gotuj do czasu, aż warzywa będą miękkie.

Ugotowane warzywa odcedź, wystudź, obierz. Pokrój je w niedużą kostkę. Por oczyść, przekrój wzdłuż na cztery części, drobno posiekaj, umieść na sicie, przelej wrzątkiem, odcedź.

Jabłko obierz, pokrój w kostkę. Awokado umyj, przekrój na połowę, usuń pestkę. Miąższ wydrąż łyżką, pokrój go w kostkę.

Ogórki kiszone pokrój w kostkę. Groszek wrzuć na lekko posolony wrzątek, gotuj 2-3 minuty. Odcedź na sicie, przelej zimną wodą, osącz.

Przygotowane składniki sałatki umieść w misce. Dodaj majonez i musztardę, wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jeśli szukasz pomysłów na inne sałatki, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. recepturę na sałatkę z burakiem, a także na sałatkę gyros.

awokado
awokado

Źródło zdjęcia: canva/ballykdy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram