Smakosze.pl
sałatka jarzynowa

canva/fpwing

Niezapomniana sałatka jarzynowa z zaskakującym dodatkiem awokado - goście będą zachwyceni

14 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Sałatka jarzynowa towarzyszy nam w domowych uroczystościach i w czasie świąt. Jest prostą, smaczną potrawą, na którą zawsze mamy ochotę. Tym razem przedstawimy wam przepis na niezapomnianą sałatkę jarzynową z zaskakującym dodatkiem awokado. Zobaczycie, że goście będą zachwyceni nową wersją tradycyjnej potrawy.

Sałatka jarzynowa swą popularność zawdzięcza prostemu składowi, łatwemu przygotowaniu i doskonałemu smakowi. Przeważają w niej warzywa korzeniowe, których smak zbalansowany jest zazwyczaj jabłkiem, jajkiem, kiszonym ogórkiem i cebulą.

pasztet

Cudowny, sycący pasztet od niezastąpionej siostry Anastazji

CZYTAJ DALEJ

W naszym przepisie nie dodaliśmy jednak do sałatki gotowanych jajek, lecz awokado. Dodało ono potrawie kremowej konsystencji, doskonałego smaku i podniosło jej wartość odżywczą. Awokado zawiera bowiem dużo zdrowego tłuszczu i witamin.

Niezapomniana sałatka jarzynowa z zaskakującym dodatkiem awokado — goście będą zachwyceni

Składniki:

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki

  • pół selera

  • 1 ziemniak

  • kawałek pora

  • 1 jabłko

  • 1 awokado

  • 2 kiszone ogórki

  • 1 szklanka mrożonego groszku

  • 3-4 łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka musztardy

  • sól, pieprz

Przygotowanie sałatki

Marchewki, pietruszki, seler i ziemniak dokładnie wyszoruj, opłucz. Włóż do garnka, zalej wodą, zagotuj. Gotuj do czasu, aż warzywa będą miękkie.

Ugotowane warzywa odcedź, wystudź, obierz. Pokrój je w niedużą kostkę. Por oczyść, przekrój wzdłuż na cztery części, drobno posiekaj, umieść na sicie, przelej wrzątkiem, odcedź.

Jabłko obierz, pokrój w kostkę. Awokado umyj, przekrój na połowę, usuń pestkę. Miąższ wydrąż łyżką, pokrój go w kostkę.

Ogórki kiszone pokrój w kostkę. Groszek wrzuć na lekko posolony wrzątek, gotuj 2-3 minuty. Odcedź na sicie, przelej zimną wodą, osącz.

Przygotowane składniki sałatki umieść w misce. Dodaj majonez i musztardę, wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jeśli szukasz pomysłów na inne sałatki, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. recepturę na sałatkę z burakiem, a także na sałatkę gyros.

awokado

awokado

Źródło zdjęcia: canva/ballykdy

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wieprzowina po seczuańsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

W czym moczyć wątróbkę, żeby była miękka?

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealnie soczysty befsztyk po angielsku - gratka dla mięsożerców

Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski patent Ewy Wachowicz na ciasto bez pieczenia na bazie herbatników

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędnie pyszna domowa kiełbasa ze słoika

Czytaj więcej >
pasta rybna

Przepisy

Pasta kanapkowa ze szprotek, jajka i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >