Smakosze.pl Przepisy Doskonałe powidło śliwkowe bez odrobiny cukru. Jedz bez wyrzutów sumienia
canva/annata78

Doskonałe powidło śliwkowe bez odrobiny cukru. Jedz bez wyrzutów sumienia

1 września 2022

Czy wiecie, że powidło śliwkowe można przyrządzić bez dodatku cukru? Nie tylko się uda, ale tez będzie lekkie i zdrowe. Sprawdźcie nasz przepis na ten przysmak Smakuje świetnie zarówno solo, jak i w innych deserach.

Śliwki już pojawiły się na targu. Pyszne węgierki są idealnym materiałem na domowe powidło. Słodkie i lekko pomarszczone, lecz pyszne owoce najlepiej jest przyrządzać bez żadnych dodatków. Wtedy uzyskujemy najlepsze efekty Spróbujecie?

Stary przepis nie ma sobie równych

Do zrobienia smakołyku potrzebujemy jedynie owoców. Ich ilość limitują posiadane przez nas sprzęty — liczba słoików i wielkość garnka z grubym dnem.

Przeciętnie z 2 kilogramów owoców uzyskacie 4 nieduże słoiczki powidła śliwkowego. Wszystko jednak zależy od tego jak duże macie naczynia i jak soczyste są posiadane przez was owoce.

Jak przygotować znakomite powidło śliwkowe?

Receptura jest czasochłonna - zrobienie przetworów potrwa 4 dni. Efekty warte są zachodu. Zaczynamy od umycia owoców i usunięcia pestek. W tym celu przepoławiamy je i wyjmujemy twardy element.

Owoce umieszczamy w garnku z grubszym dnem i podgrzewamy je na niewielkim ogniu przez 4 godziny. Puszczą nieco soku i rozpadną się. Pamiętajmy, by co jakiś czas zamieszać je, a nie przywrą do dna naczynia.

Przez kolejne trzy dni postępujemy podobnie, a na koniec gęsty mus przenosimy do czystych i wyparzonych słoików o dobrze dopasowanych pokrywkach. Robimy to na gorąco , usuwając starannie pęcherzyki powietrza. Zamykamy przetwory i ustawiamy je do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia. Jeśli chcemy, możemy zapasteryzować wyrób w piekarniku .

Po sprawdzone przepisy na desery, do których powidło śliwkowe bez cukru pasuje doskonale, zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule znajdziecie recepturę na pyszny piernik staropolski . Z tego natomiast dowiecie się jak zrobić naleśniki budyniowe .

Powidło śliwkowe bez cukru jest doskonałe
canva/Tsokur

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy