Smakosze.pl Przepisy Doskonały patent Strzelczyka na śledzie w oleju
canva/Olga Vorobeva; Screen z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Doskonały patent Strzelczyka na śledzie w oleju

28 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Śledzie w oleju są klasyką, która syci na długie godziny, a także wybornie smakuje o każdej porze. Tomasz Strzelczyk z kanału "Oddasz Fartucha" ma swoją własną wersję, którą prezentujemy poniżej. Przepis jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu.

Śledzie w oleju są potrawą typowo postną, a na naszych stołach królują już od czasów przedwojennych. Intensywny aromat cebulki oraz ryby jest w końcu nie do przebicia.

Strzelczyk nie korzysta ze zwykłych śledzi, lecz z matiasa, czyli młodego wariantu śledzia. Dzięki temu całość ma bardziej delikatny smak. Warto jednak pamiętać, że matias jest droższy od śledzia.

Przepis na śledzie w oleju

Składniki:

  • 1,6 kg płatów śledziowych typu matias

  • 4 cebule

  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu

  • sok z dwóch cytryn

  • 360 ml oleju słonecznikowego

  • 3 liście laurowe

  • 5 szt. ziela angielskiego

  • 5 ziaren kolendry

Zacznij od przemycia płatów pod wodą, jeśli były zanurzone w solance . Osusz je ręcznikiem kuchennym, a następnie pokrój w mniejsze kawałki. Przełóż je do dużej miski.

Cebule obierz ze skórki i pokrój w kostkę lub półplasterki i także wrzuć je do miski. Dopraw składniki świeżym pieprzem mielonym, zmiażdżoną kolendrą, liśćmi laurowymi, sokiem cytrynowym i wymieszaj. Zalej wszystko olejem.

Przełóż zawartość miski do wyparzonych i czystych słoików. Zakręć je szczelnie i schowaj do lodówki, gdzie mogą być przechowywane przez kilka tygodni. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne śledzie po myśliwsku. Ten tekst wyjaśnia sposób na klasyczne śledzie w oleju.

Śledzie w oleju

Źródło zdjęcia: canva/Olga Vorobeva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy