Dostałam od koleżanki ogromną cukinię. Na leczo była za duża, więc zrobiłam z niej pyszną słodką przekąskę
Podczas ostatniego spotkania koleżanka podarowała mi cukinię. W ogródku jej teściów to warzywa obrodziło wyjątkowo szczodrze, każdy chętny może więc dostać jedną za darmo. Gdy zobaczyłam tę wybraną dla mnie wręcz oniemiałam. Po chwili jednak wpadłam na pomysł, co zrobić z tak dorodnym egzemplarzem.
Na tak dużą cukinię miałam tylko jeden sposób
Pierwszym pomysłem, gdy mamy rękach cukinię, jest przygotowanie z niej leczo. Ta jednak była na tyle wielka, że garniec takiej potrawy jadłabym 3 dni i jeszcze by zostało. Nie widziałam też w niej kandydatki na cukinię faszerowaną, ani żadne inne danie obiadowe. Wtedy postanowiłam, że z tego okazałego warzywa przygotuję dżem.
Dżem z cukinii to ostatnio prawdziwy hit w internecie. Okazuje się, że na słodko smakuje ona równie dobrze, jeśli nie lepiej, niż na wytrawnie. W tej postaci warzywo może stać na półce długie tygodnie, odchodzi więc dodatkowy problem z jego zjedzeniem w odpowiednim czasie. Chcecie zobaczyć, jak się robi dżem z cukinii? Koniecznie przeczytajcie dalszą część tekstu.
To śniadanie wygrywa pod każdym względem z kanapkami. Zniknęły napady głodu, a ja od rana mam pełno energiiPrzepis na nietypowy dżem z cukinii
Składniki:
- ok. 1,5 kg cukinii
- 2 opakowania kwaskowatej galaretki (np. cytrynowa, agrestowa)
- 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Jak zrobić niezwykle pyszny dżem z cukinii? Instrukcja krok po kroku
Cukinię starannie umyj pod bieżącą wodą. Następnie obierz ją i usuń gniazda nasienne. Tak przygotowane warzywo pokrój w drobną kosteczkę. Posyp je kwaskiem cytrynowym i odstaw na 45-60 minut na bok.
Po upływie tego czasu odcedź cukinię z nadmiaru soku. Warzywo przełóż do garnka. Zacznij ją dusić na małym ogniu, aż będzie się rozpadać. Wtedy dodaj do niej oba rodzaje cukru orz galaretkę.
Składniki na dżem z cukinii mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą. Uzyskaną masę przełóż do czystych wyparzonych słoików. Naczynia zakręć, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Zaskakująco pyszny dżem z cukinii gotowy jest do jedzenia. Przetwory z cukinią z dodatkiem tej przyprawy są lepsze, niż wszystkie inne. Nafaszeruj tym mięsem cukinie do zapieczenia, a nie pożałujesz.