Dynię pokrój w kostkę i zasyp solą. Zimą podziękujesz mi za ten przepis
Powoli zaczyna się sezon na dynię, którą osobiście uwielbiam. Najróżniejsze zupy, gulasze czy zapiekanki z tym warzywem smakują mi wybornie — szczególnie jesienią. Ciepło patrzę również na popularną kawę o smaku dyni z korzennymi przyprawami, która idealnie rozgrzewa w chłodne, jesienne poranki.
W tym roku postanowiłem wykorzystać obecność tego produktu na straganach w inny sposób i zdecydowałem się sporządzić ketchup. Decyzja okazała się strzałem w dziesiątkę i uważam nawet, że taki sos jest lepszy niż ten na bazie pomidorów.
Czy warto robić ketchup z dyni?
Śmiało twierdzę, że tak. Ten dodatek wyróżnia się głębokim i wielopoziomowym smakiem, którym mogę raczyć się bez ustanku. Ketchup z dyni ma wyrazisty, korzenny aromat, niezwykle przyjemną, gładką konsystencję i bez problemu zamieniam nim zwykły sos z pomidorów.
Oczywiście przygotowanie go zajmuje nieco czasu, ale nie inaczej jest w przypadku klasycznego domowego ketchupu . Wszystkie produkty muszą się bowiem długo gotować na wolnym ogniu, aby uzyskały oczekiwaną teksturę i odparowały nadmiar wody.
Jak zrobić ketchup z dyni?
Lista składników może wydawać się długa, jednak każdy z nich jest kluczowy w tym przepisie. Proporcje można śmiało modyfikować wedle własnych potrzeb, a także eksperymentować z poszczególnymi produktami.
Składniki na ketchup z dyni :
- 3 kg dyni
- 1 kg czerwonej papryki
- 2 cebule
- pół szklanki octu
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki soli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 500 g koncentratu pomidorowego
Przepis na ketchup z dyni
Wszystkie warzywa najpierw myję, obieram ze skórki i kroję w dość drobną kostkę. Wrzucam je do dużego garnka, zasypuję solą i odstawiam na 3 godziny “do wypocenia”. Po tym czasie stawiam garnek na gazie i gotuję na małym ogniu przez około godzinę, co chwilę mieszając. Może się zdarzyć, że większość wody wyparuje, wtedy dolewam pół szklanki, żeby uniknąć przypalenia.
Wsypuję wszystkie przyprawy razem z cukrem, wlewam ocet i dodaje koncentrat pomidorowy. Podgrzewam warzywa jeszcze przez 45 minut i blenduje wszystko na gładką masę. Dla idealnej gładkości można sos przecisnąć przez sitko. Gotowy ketchup z dyni przelewam do wymytych i wyparzonych słoików, które następnie pasteryzuje w garnku z wodą przez 20 minut, liczone od zagotowania. Wyjmuję słoiczki, odstawiam do ostygnięcia i przechowuje je w ciemnym, chłodnym miejscu.