Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tak zupę z dyni gotowała moja babcia, wszystko bez blendowania. Ten kultowy dodatek jest najważniejszy
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 25.10.2023 16:43

Tak zupę z dyni gotowała moja babcia, wszystko bez blendowania. Ten kultowy dodatek jest najważniejszy

zupa z dyni
YouTube/@PWRmovie

Dynia jest jednym z jesiennych przysmaków. Warto przygotować coś pysznego z tego smacznego warzywa. Ja korzystam z przepisu babci i przyrządzam zupę z dyni. Nie blenduję jej, ale stawiam na pewien kultowy dodatek. Polecam przepis na zupę z dyni.

Zrób pyszną zupę z dyni z kluskami lanymi

Trwa sezon na dynię i wszędzie w sklepach uwagę przyciągają dorodne i kolorowe dynie. Te warzywa są smaczne, ale też zdrowe. Mają działanie antybakteryjne, co jest szczególnie ważne jesienią, gdy narażeni jesteśmy na przeziębienia i infekcje. Dlatego wykorzystajmy dynię w swojej kuchni i zróbmy coś pysznego.

Ja robię zupę z dyni tak, jak moja babcia. Korzystam z jej przepisu, w którym nie ma ani słowa o blendowaniu zupy. Za to do zupy robię kultowe lane kluski. Pasuję one idealnie do tej smacznej i pożywnej zupy. Polecam przepis na zupę z dyni z lanymi kluskami. 

zupa
YouTube/@PWRmovie
Mają więcej witaminy C od cytryny i zbijają cholesterol. Te owoce rosną w Polsce, a mało kto je zna

Jak zrobić zupę z dyni z lanymi kluskami?

Składniki:

  • dynia
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka słodka
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • curry (opcjonalnie)
  • cynamon
  • goździki
  • imbir
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • chili

Dynie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy i dokładamy dynię na patelnię. Kroimy papryczkę chili i dorzucamy na patelnię. Doprawiamy przyprawami i wszystko mieszamy. 

Podsmażoną dynię z innymi składnikami wkładamy do wywaru warzywnego. Gotujemy 20 minut. Solimy i mieszamy. Gotujemy teraz lane kluski z mąki, jajka i wody. Wszystko rozrabiamy, by nie było grudek. Wlewamy je na gotującą się zupę. 

Zupa z dyni jesiennym przysmakiem

Zupę z kluskami delikatnie mieszamy, by kluski się nie rozpadły. Zupa jest już gotowa do podania. Możemy dodać do niej kwaśnej śmietany i pestki z dyni. Zupa fantastycznie rozgrzewa i jest bardzo wyrazista w smaku.

Lane kluski sprawiają, że zupa jest bardzo pożywna i wystarczy nam jako jedyne danie na obiad. Smakuje jeszcze lepiej po ponownym podgrzaniu. Ugotujcie ją i cieszcie się wyjątkową jesienną zupą. Pisaliśmy o pysznej dyni w zalewie. Polecaliśmy też przepis na pyszny dżem z dyni. 

Canva/Susanne Jutzeler
Canva/Susanne Jutzeler