Dziadek Wojtek nauczył mnie smażyć jajecznicę na tym napoju. Nawet nie chciał słyszeć o maśle
Dziadek ma na jajecznicę własny sposób. Bynajmniej nie robi jej na maśle. Zamiast tego tłuszczu stawia na mleko. Potrawa po zdjęciu z patelni jest idealnie kremowa i delikatna.
Jajecznica na mleku to specjalność dziadka
Zwykło się uważać, że najlepsza jajecznica wychodzi na maśle. Nie da się odmówić jej niezwykłych walorów smakowych. Kto jednak choć raz zrobił ją na mleku, ten do masła nie wraca. Tak robię też ja po poznaniu tajemnicy smaku jajecznicy od dziadka Wojtka.
Przygotowanie jajecznicy na mleku jest bardzo szybkie i banalnie proste. Potrawa wychodzi doskonale za każdym razem. Jajka są idealnie wilgotne i wprost rozpływają się w ustach. Spróbujcie tego sposobu, a nie pożałujecie.
Przepis na kremową jajecznicę na mleku
Składniki:
- 3 jajka
- ½ szklanki mleka
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek do dekoracji
Najlepsza jajecznica na mleku krok po kroku
Zacznij od rozgrzania patelni do jajecznicy . Wlej na nią połowę ilości mleka. Zaraz potem na patelnię wbij jajka. Całość dopraw solą .
Poczekaj chwilę, aż jajka zaczną się ścinać . Od tego momentu zacznij mieszać je za pomocą drewnianej łopatki . Kiedy osiągną pożądaną konsystencję, dolej resztę mleka i mieszaj jeszcze przez kilkanaście sekund .
Usmażoną jajecznicę zdejmij z ognia . Z patelni przełóż ją na talerz. Dopraw do smaku pieprzem i udekoruj posiekanym szczypiorkiem . Jajecznica idealnie smakuje podana ze świeżym pieczywem i pomidorem . Szczypiorek na jajecznicy warto zastąpić tym typowo wiosennym dodatkiem . Z jajek przyrządzić możesz wyśmienite smarowidło do chleba .