Smakosze.pl Przepisy Dziadek Wojtek nauczył mnie smażyć jajecznicę na tym napoju. Nawet nie chciał słyszeć o maśle
Canva / dusiowa

Dziadek Wojtek nauczył mnie smażyć jajecznicę na tym napoju. Nawet nie chciał słyszeć o maśle

13 lipca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Dziadek ma na jajecznicę własny sposób. Bynajmniej nie robi jej na maśle. Zamiast tego tłuszczu stawia na mleko. Potrawa po zdjęciu z patelni jest idealnie kremowa i delikatna.

Jajecznica na mleku to specjalność dziadka

Zwykło się uważać, że najlepsza jajecznica wychodzi na maśle. Nie da się odmówić jej niezwykłych walorów smakowych. Kto jednak choć raz zrobił ją na mleku, ten do masła nie wraca. Tak robię też ja po poznaniu tajemnicy smaku jajecznicy od dziadka Wojtka.

Przygotowanie jajecznicy na mleku jest bardzo szybkie i banalnie proste. Potrawa wychodzi doskonale za każdym razem. Jajka są idealnie wilgotne i wprost rozpływają się w ustach. Spróbujcie tego sposobu, a nie pożałujecie.

Ten patent na bób pokazała mi ciocia. Nigdy nie robię go inaczej, każdy zajada aż się uszy trzęsą

Przepis na kremową jajecznicę na mleku

Składniki:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek do dekoracji

Najlepsza jajecznica na mleku krok po kroku

Zacznij od rozgrzania patelni do jajecznicy . Wlej na nią połowę ilości mleka. Zaraz potem na patelnię wbij jajka. Całość dopraw solą .

Poczekaj chwilę, aż jajka zaczną się ścinać . Od tego momentu zacznij mieszać je za pomocą drewnianej łopatki . Kiedy osiągną pożądaną konsystencję, dolej resztę mleka i mieszaj jeszcze przez kilkanaście sekund .

Usmażoną jajecznicę zdejmij z ognia . Z patelni przełóż ją na talerz. Dopraw do smaku pieprzem i udekoruj posiekanym szczypiorkiem . Jajecznica idealnie smakuje podana ze świeżym pieczywem i pomidorem . Szczypiorek na jajecznicy warto zastąpić tym typowo wiosennym dodatkiem . Z jajek przyrządzić możesz wyśmienite smarowidło do chleba .

jajecznica na mleku.png
Canva / martinturzak
Pojechał nad morze i zjadł rybę za grosze. Pan Andrzej znalazł sposób na paragony grozy
Kucharz wziął przepis od babci i pokazał jak się robi jagodzianki. Nadzienie to rewelacja
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy