Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna jajecznica. Znamy lepszy patent na jajka
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 04.03.2023 22:55

Żadna jajecznica. Znamy lepszy patent na jajka

siekanie jajek
Canva / dziewul

Jajka są idealnym produktem na śniadanie. Nie zawsze jednak mamy czas i ochotę, aby rano robić z nich jajecznicę. Dlatego już wieczorem przygotuj pyszną pastę jajeczną i rano podaj ją do pieczywa. Wszyscy będą zachwyceni smakiem kanapek. 
 

Pasta jajeczna to doskonały sposób na zagospodarowanie jajek

Niezaprzeczalną zaletą pasty jajecznej jest łatwość jej przygotowania. Zrób większą ilość za jednym razem i nie martw się przyrządzaniem śniadań nawet przez 2 dni. Jajka możesz w tej formie przechowywać przez 48 godzin. Zapewniamy jednak, ze znikną znacznie szybciej.

Najłatwiejszy patent na pastę jajeczną to doprawienie jajek i wymieszanie ich z majonezem. Nasz pomysł idzie jednak o krok dalej. Do smarowidła dodaj sycący ser żółty i intrygującego kwaszonego ogórka. Każdy, kto tego spróbuje, będzie prosił o przepis.

Pasta jajeczna sprawdzi się nie tylko podczas śniadań. Możesz podawać ja także na rozmaitych spotkaniach, a nawet imprezach. Zaserwuj ją z krakersami lub owiń w cienkie tortille. Jajka podane w taki sposób będę niemałym zaskoczeniem.

Jolki smalec z fasoli smakuje, jak tradycyjny. Mąż się jeszcze nie poznał

Jajka inaczej czyli przepis na pastę jajeczną

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 chrupiący ogórek kiszony średniej wielkości
  • 1 szklanka tartego sera żółtego (ok. 100 g)
  • szczypiorek lub koperek
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy

Wyśmienita pasta jajeczna krok po kroku

Jajka do pasty jajecznej obierz ze skorupek. Pokrój je w drobniutką kostkę lub rozgnieć widelcem. Ogórka kiszonego również pokrój w kosteczkę. Odstaw go na chwilę na bok, a następnie odsącz z soku, który puścił.

Jajka wraz z ogórkiem przełóż do miski. Dodaj do nich starty żółty ser. Dołóż też posiekany szczypiorek lub koperek i całość wymieszaj.

W osobnej miseczce przygotuj sos do pasty jajecznej. W tym celu majonez wymieszaj z musztardą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Proporcje poszczególnych składników dopasuj pod własne preferencje smakowe.

Przygotowany sos dołóż do pozostałych składników pasty jajecznej. Wszystko starannie połącz ze sobą. Posmakuj, w razie konieczności dodatkowo dopraw i odstaw na 10-15 minut do schłodzenia. Po upływie tego czasu podawaj pastę ze świeżym pieczywem. Niezwykle pomysłową pastę na kanapki przygotujesz na bazie ciecierzycy. Wielbiciele nut mięsnych będą zachwyceni tym ekspresowym smarowidłem.

smarowanie chleba pastą jajeczną.png
Canva / travellinglight