Smakosze.pl Przepisy Działa cuda na cholesterol i jest w każdym sklepie. Najlepsze smarowidło na śniadanie
smarowidło z czerwonej fasoli
Fot. Canva

Działa cuda na cholesterol i jest w każdym sklepie. Najlepsze smarowidło na śniadanie

9 kwietnia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu na śniadanie? Przygotuj pastę z czerwonej fasoli, która sprawi, że twoje dieta stanie się zdrowsza, a różnicę odczuje także organizm. Za smak i prozdrowotne właściwości odpowiada fasola, która może obniżyć poziom cholesterolu. Zanim zadasz pytanie w stylu – jak to możliwe – poznaj przepis oraz właściwości warzywa.

Fasola na cholesterol

O tym, że to, co jemy, ma niebagatelne znaczenie i wpływ na poprawne funkcjonowania ciała, wiadomo nie od dzisiaj. Dietetycy i eksperci do spraw żywienia polecają, aby sprawdzać etykiety, a do diety włączać produkty, które mają cenne właściwości. Jednym z takich składników jest czerwona fasola. Nie cieszy się ona zbyt dużą popularnością i w posiłkach częściej występuje jako dodatek niż jako główny składnik.

Dzieje się tak za sprawą braku wiedzy o tym niepozornym, lecz cennym warzywie. Regularne spożywanie czerwonej fasoli przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL. W konsekwencji można zapobiec zawałowi serca oraz miażdżycy.

Ponadto warzywo zawiera także sporo błonnika, który wspomaga układ trawienny i reguluje poziom cukru we krwi. Z racji tego, że w fasoli znajdują się także flawonole, czy naturalne przeciwutleniacze, to jest ona składnikiem, który zapobiega występowaniu nowotworów.

Zalet jest cała masa, ale nie ma się też, co oszukiwać, że fasola bez dodatków smakuje wybornie. Nie każdy za jej smakiem przepada. Na całe szczęście można przygotować z niej smarowidło w formie pasty, które zachwyci każdego. Przepis na nią umieściliśmy poniżej.

czerowna fasola.jpg
Fot. Canva
Czy w Niedzielę Palmową wciąż obowiązuje post? Prawo kanoniczne jest jasne

Nie tylko czerwona fasola

Choć czerwona fasola ma wiele zalet, nie jest jedynym składnikiem pasty. Potrzebne będą także produkty, dzięki którym całe danie nabierze smaku oraz odpowiedniej konsystencji. Co ciekawe, nie ma ich zbyt wiele, a w dodatku są na tyle powszechne, że większość z nich możesz mieć w swojej kuchni . Do tych niezbędnych składników należy między innymi olej, natka pietruszki oraz przyprawy. Wszystkie produkty wraz z proporcjami umieściliśmy na liście poniżej.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 200 g czerwonej ugotowanej fasoli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 30 ml oleju
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
natka.jpg
Fot. Canva

Pasta z czerwonej fasoli – przepis

Przygotowanie pasty rozpocznij już dzień wcześniej . Wtedy czerwona fasola powinno zostać wymoczona w wodzie, a następnie ugotowana. Warzywo odcedź i przełóż do miski. Wlej olej i dodaj drobno posiekane ząbki czosnku. Umytą natkę pietruszki posiekaj i wsyp do pozostałych składników . Całość dopraw pieprzem i solą.

Za pomocą blendera zmiksuj składniki . Powstała z nich pasta powinna mieć jednolitą konsystencję. Przed podaniem jej na śniadanie lub kolację, sprawdź smak . W razie potrzeby dopraw i gotowe.

Niedawno pisaliśmy także o naturalnym składniku, którym można zagęścić sos . Rozwiązaliśmy także zagadkę różnic pomiędzy białym barszczem a żurkiem .

pasta.jpg
Fot. Canva
Polacy uwielbiają ozdabiać nim koszyczek ze święconką. Może być toksyczny
Czym różni się żurek od białego barszczu? Większość osób nie ma bladego pojęcia
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Kulturoznawca i dziennikarz z wykształcenia. Od początku swojej kariery związany z grupą mediową Iberion. Jako redaktor serwuje dla Was kulinarne porady i przekazuje najświeższe informacje ze świata kulinariów w postaci newsów. W 2024 roku relacjonował wydarzenia z Dolnego Śląska dotkniętego powodzią. Jako reporter rozmawia z seniorami, poznając ich zdanie na temat kulinarnych trendów, cen i tego, co w programach kulinarnych im się nie podoba.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl