Działa cuda na trawienie i zawiera masę cennych substancji. Ten zdrowy specyfik z uwielbianego owocu zrobisz bez trudu w domu
Wydajesz w aptece krocie na kupne suplementy? Niepotrzebnie, wszystko, czego potrzebujesz, łatwo i tanio przyrządzisz w domu. Od pewnego czasu dużą popularność zdobywają rozmaite octy owocowe. Założymy się jednak, że tego jeszcze nie znacie.
Ten ocet ma niezwykłe właściwości zdrowotne
Ocet owocowy cieszy się coraz większym uznaniem. O jego korzystnym wpływie na organizm wiadomo nie od dziś. Choć najpopularniejszy jest ocet jabłkowy, to warto poznać też mikstury z innych owoców. Ocet gruszkowy, o którym piszemy poniżej, możecie zrobić samodzielnie w domu.
Ocet owocowy ma szerokie zastosowanie kulinarne. Dzięki temu z łatwością można wprowadzić go do codziennej diety. Można też rozcieńczyć go z wodą i pić prosto ze szklanki. Zapraszamy do lektury na temat niezwykłego octu gruszkowego.
Dlaczego warto pić ocet gruszkowy?
Ocet gruszkowy pełen jest wartościowych substancji . Zawiera witaminy, pektyny oraz substancje mineralne. Znany jest ze swojego dobroczynnego wpływu na układ pokarmowy . Wspomaga prawidłowe trawienie, a także zapobiega zaparciom.
Picie octu gruszkowego pomaga pozbyć się z organizmu toksyn . Jest to możliwe dzięki neutralizowaniu szkodliwych wolnych rodników. Mikstura ma działanie przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne, a nawet antynowotworowe .
Ocet gruszkowy pomaga regulować poziom cukru oraz cholesterolu we krwi . Ma dobry wpływ na ciśnienie krwi. Działa przeciwbakteryjnie, dzięki czemu będzie idealnym specyfikiem na podniesienie odporności . Przyda się więc szczególnie w nadchodzących sezonie jesiennym.
Nie wszyscy powinny jednak spożywać ocet gruszkowy . Jego picie nie jest zalecane kobietom w ciąży . Specyfik może też podrażniać bonę śluzową żołądka . Nie będzie więc dobry dla tych, którzy cierpią na schorzenia układu pokarmowego .
Jak zrobić domowy ocet gruszkowy?
Aby zrobić ocet gruszkowy, przygotuj ok. 2 kg owoców . Do tego dodaj 2 litry wody oraz ½ szklanki miodu. Dla poprawy smaku przyda się także laska cynamonu .
Owoce umyj, osusz i pokrój na kawałki . Włóż je do dużego słoja i dorzuć laskę cynamonu. Wodę zagotuj w garnku. Kiedy trochę przestygnie, rozpuść w niej miód. Płyn zostaw do ostygnięcia .
Wodą w temperaturze pokojowej zalej owoce na ocet gruszkowy . Pozostaw ok. 5 cm wolnego miejsca do krawędzi słoika. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw na 4-5 dni . 2 razy dziennie przemieszaj składniki czystą, najlepiej wyparzoną łyżką .
Po upływie 4-5 dni odstaw słoik w zacienione miejsce . Pozostaw go tam na ok. 3-4 tygodni. Następnie przecedź ocet gruszkowy przez gazę i przelej do czystych i wyparzonych słoiczków . Pij 2-3 łyżki dziennie na czczo, rozcieńczone w szklance wody . Mamy niezawodną recepturę na drogocenny ocet jabłkowy . Sprawdź, z jakimi produktami najlepiej łączyć ocet według dietetyka .