Smakosze.pl Przepisy Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk
canva/modesigns58

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

26 listopada 2022

Dzień Ciasta jest idealną okazją, by upiec prosty, a zarazem smakowity placek ucierany z owocami. Zrobienie deseru z dodatkiem jabłek nie zajmie wiele czasu, a produkty znajdziecie w każdym sklepie. Musicie spróbować.

Ciasta w historii kulinariów pojawiły się już dawno, bo ponad 5 tysięcy lat temu. Po raz pierwszy świętowany w Stanach Zjednoczonych Dzień Ciasta, który przypada 26 listopada, może być pretekstem do umilenia sobie popołudnia słodkim wypiekiem. Tym razem proponujemy wam przygotowanie prostego jabłkowego rarytasu.

Przepis na pyszne ciasto ucierane z jabłkami

Składniki:

  • 4 jaja

  • 200 g miękkiego masła

  • 160 g cukru

  • 280 g mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 większe jabłka

  • cukier puder do posypania

Jak przygotować ciasto ucierane z jabłkami? Znamy prosty przepis na Dzień Ciasta

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni Celsjusza. Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy je w niezbyt dużą kostkę. Mąkę przesiewamy do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia.

Masło ucieramy z cukrem, a następnie wbijamy jaja. Wsypujemy suche składniki i starannie miksujemy. Do uzyskanej jednolitej masy dodajemy owoce, o czy m przenosimy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej bułką tarta formy.

Pieczemy przez 35-40 minut. Ciasto ucierane z jabłkami podajemy po ostudzeniu, posypane cukrem pudrem. Możemy też polać je domowym lukrem . Smacznego.

Wskazówka: ciasto można przygotować również na margarynie - wtedy będzie bez laktozy. Innym urozmaiceniem może być dodatek cynamonu. W tej wersji będzie przypominało szarlotkę.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na proste wypieki. Spróbujcie pysznego ciasta czekoladowego . Przygotowanie zajmuje mniej niż kwadrans. Być może też skusicie się na słodki wypiek drożdżowy .

Prosty przepis na Dzień Ciasta
canva/DDurrich

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy