Dziś widziałam pierwsze w sezonie słoneczniki. Odwróciłam się na pięcie, gdy usłyszałam ich cenę
Wybrałam się dziś na przejażdżkę rowerową. Na jednym ze skrzyżowań mijałam niewielki stragan z warzywami i owocami. Za zdziwieniem i zadowoleniem zauważyłam, że w sprzedaży pojawiły się już pierwsze słoneczniki. Po usłyszeniu ceny zaniemówiłam.
Ile może kosztować słonecznik?
Od zawsze uwielbiam słonecznika. Tą zdrową przekąską z chęcią zajadam się podczas wakacji. Gdy tylko zobaczyłam go w sprzedaży, wiedziałam, że muszę go kupić. Pozostało tylko dowiedzieć się o jego cenę.
Przy skrzynkach ze słonecznikami nie mogłam zlokalizować karteczki z ceną. Zapytałam więc o nią sprzedawczynie. Gdy okazało się, że muszę za niego zapłacić zaledwie 6 złotych, w te pędy odjechałam, aby zostawić w domu rower i już z wolnymi rękoma wrócić po mój ulubiony przysmak. Już kilkanaście minut później zajadałam się nim w najlepsze.
Pestki słonecznika mają w kuchni szerokie zastosowanie
Smak słonecznika znamy już z czasów dzieciństwa . Wiele osób miało okazję jeść go prosto z przydomowego ogródka . Roślina pochodzi z Ameryki Północnej, ale uprawiana jest w wielu rejonach świata . Cieszy nie tylko smakiem, ale także korzyściami zdrowotnymi .
Pestki ze słonecznika mają bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym . Można je prażyć lub suszyć, co sprzyja zachowaniu w nich cennych składników . Dostępne są w formie łuskanej, jednak nic nie cieszy tak, jak samodzielne wydobywanie nasionek z łupin . Takie świeże pestki to prawdziwy smak lata.
Ziarna słonecznika możemy jeść jako przekąskę lub dodawać do innych potraw . Charakteryzują się delikatnym, nieco orzechowym posmakiem. Idealnie sprawdzą się jako zdrowy dodatek do domowego pieczywa . Pasować będą także do sałatek oraz zup w postaci kremów.
Jakie korzyści kryją w sobie pestki słonecznika?
Ziarna słonecznika stanowią prawdziwe bogactwo cennych składników . Znajdziemy w nich witaminy, minerały i bardzo korzystne nienasycone kwasy tłuszczowe . To właśnie dzięki tym ostatnim pozostałe elementy są bardzo dobrze przyswajalne . Niesie to nieocenione korzyści dla organizmu .
Regularne spożywanie słonecznika to doskonały pomysł . Ta przekąska jest w pełni bezpieczna dla naszego zdrowia . Przez to, że cenne składniki są bardzo dobrze wchłaniane przez układ pokarmowy, słonecznik uzupełnia w organizmie niedobory, a także zapobiega powstawaniu ich w przyszłości .
Pestki słonecznika to jedna z najzdrowszych przekąsek . Wspierają układ sercowo-naczyniowy i podnoszą odporność organizmu. Pomagają też w obniżeniu poziomu złego cholesterolu oraz poziomu cukru we krwi . Wykazują działanie przeciwzapalne, a nawet zapobiegają powstawaniu nowotworów .
To wszystko sprawia, że warto zajadać słonecznika tak często, jak to tylko możliwe . Na korzyść tej cennej rośliny wpływa też jej kulinarna wszechstronność . Aż trudno uwierzyć, że to wszystko możemy dostać, wydając jedynie 6 złotych . A czy Wy jedliście już pierwszego słonecznika w tym sezonie ? Ten przysmak z pora idealnie pasować będzie do ziarenek słonecznika . W tym artykule znajdziesz kilka inspiracji dotyczących zastosowania pestek .