Błyskawiczna, kremowa zupa z pora. Zrobisz ją w 30 minut
Zupa z pora jest prostym i tanim pomysłem na pożywny posiłek. Idealnie kremowa i gęsta, przyjemnie rozgrzewa od środka za sprawą niewielkiego dodatku chilli. Zupę z pora przygotujesz błyskawicznie, a jeszcze szybciej zniknie ona z talerzy.
Zupę z pora możesz serwować na wiele sposobów. Podaj ją samodzielnie lub z dodatkiem grzanek. Dla zwolenników dodatków mięsnych świetnym uzupełnieniem będą plastry wysmażonego boczku. Na nieco mniejszy głód można wybrać posypkę z pestek dyni czy słonecznika. Niezależnie od tego, na który wariant postawisz, zupa z pora przejdzie Twoje najśmielsze oczekiwania.
Przepis na kremową zupę z pora
2 duże pory
2 duże ziemniaki
1 średnia cebula
1 l bulionu warzywnego lub mięsnego (jeśli nie masz bulionu, możesz zastąpić go wodą)
po 1 łyżce oliwy i masła do smażenia
szczypta chilli
2 szczypty gałki muszkatołowej
sól do smaku
Gęsta i kremowa zupa z pora krok po kroku
Przyrządzanie zupy z pora zacznij od przygotowania warzyw. Z porów usuń wierzchnie liście, warzywo przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz i osącz. Pory pokrój w półplasterki. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Z cebuli usuń łupinę, a następnie poszatkuj warzywo.
W garnku rozgrzej oliwę z masłem. Wrzuć pokrojonego pora i podsmażaj ok. 5-7 minut. Po upływie tego czasu dodaj pozostałe warzywa na zupę z pora. Podsmaż jeszcze chwilę, mieszając od czasu do czasu, a następnie zalej całość gorącym bulionem lub wodą.
Gotuj zupę z pora pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie. Nie powinno to zająć dłużej niż 15 minut. Na koniec zmiksuj całość do konsystencji gładkiego kremu.
Zupę z pora posól do smaku, dopraw chilli oraz gałką muszkatołową. Podawaj od razu jako sam krem lub z wybranymi dodatkami. Zupę możesz również zabielić śmietanką 30%.
Wypróbuj też przepis na obłędny krem z kalafiora oraz na błyskawiczną zupę krem z fasoli.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste domowe drożdżówki z serem. Smaczniejsze i tańsze niż z cukierni
Koktajl z bananem i płatkami. Ekspresowy sposób na pożywne śniadanie