Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Błyskawiczna, kremowa zupa z pora. Zrobisz ją w 30 minut
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 12.09.2022 14:41

Błyskawiczna, kremowa zupa z pora. Zrobisz ją w 30 minut

zupa krem z pora
Canva / Panagiotis Kyriakos

Zupa z pora jest prostym i tanim pomysłem na pożywny posiłek. Idealnie kremowa i gęsta, przyjemnie rozgrzewa od środka za sprawą niewielkiego dodatku chilli. Zupę z pora przygotujesz błyskawicznie, a jeszcze szybciej zniknie ona z talerzy.

Zupę z pora możesz serwować na wiele sposobów. Podaj ją samodzielnie lub z dodatkiem grzanek. Dla zwolenników dodatków mięsnych świetnym uzupełnieniem będą plastry wysmażonego boczku. Na nieco mniejszy głód można wybrać posypkę z pestek dyni czy słonecznika. Niezależnie od tego, na który wariant postawisz, zupa z pora przejdzie Twoje najśmielsze oczekiwania.

Przepis na kremową zupę z pora

  • 2 duże pory

  • 2 duże ziemniaki

  • 1 średnia cebula

  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego (jeśli nie masz bulionu, możesz zastąpić go wodą)

  • po 1 łyżce oliwy i masła do smażenia

  • szczypta chilli

  • 2 szczypty gałki muszkatołowej

  • sól do smaku

Gęsta i kremowa zupa z pora krok po kroku

Przyrządzanie zupy z pora zacznij od przygotowania warzyw. Z porów usuń wierzchnie liście, warzywo przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz i osącz. Pory pokrój w półplasterki. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Z cebuli usuń łupinę, a następnie poszatkuj warzywo.

W garnku rozgrzej oliwę z masłem. Wrzuć pokrojonego pora i podsmażaj ok. 5-7 minut. Po upływie tego czasu dodaj pozostałe warzywa na zupę z pora. Podsmaż jeszcze chwilę, mieszając od czasu do czasu, a następnie zalej całość gorącym bulionem lub wodą.

Gotuj zupę z pora pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie. Nie powinno to zająć dłużej niż 15 minut. Na koniec zmiksuj całość do konsystencji gładkiego kremu.

Zupę z pora posól do smaku, dopraw chilli oraz gałką muszkatołową. Podawaj od razu jako sam krem lub z wybranymi dodatkami. Zupę możesz również zabielić śmietanką 30%.

Wypróbuj też przepis na obłędny krem z kalafiora oraz na błyskawiczną zupę krem z fasoli.

Canva / Guillaume MERLIN
Canva / Guillaume MERLIN

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: