Smakosze.pl Przepisy Ekspresowa surówka z buraków do obiadu
canva.com/HandmadePictures, Getty Images

Ekspresowa surówka z buraków do obiadu

21 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Surówka z buraków jest jednym z najlepszych obiadowych dodatków, jakie można podać do pieczonego mięsa czy kotleta. Dodając do niej czerwoną cebulę, uzyskuje się jeszcze lepszy efekty. Niżej prezentujemy najprostszy przepis.

Surówka z buraków jest nie tylko smacznym i ładnie wyglądającym dodatkiem - buraki mają bowiem wiele prozdrowotnych właściwości. Wspomagają produkcje czerwonych krwinek, a także zawierają wiele przeciwutleniaczy.

Warto przy okazji wspomnieć, że surówki mają bardzo duże ilości błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, zwiększa uczucie sytości po posiłku, a także przyspiesza metabolizm.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na surówkę z buraków

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 2 duże buraki

  • pół białej cebuli

  • pół czerwonej cebuli

  • sok z połówki cytryny

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 ząbek czosnku

  • cukier

  • sól

  • pieprz

  • majeranek

Zacznij od umycia buraków, wsadzenia ich do garnka i zalania czystą wodą. Ugotuj je następnie na półmiękko i odstaw do wystudzenia. Cebulę pokrój w półplasterki. Obierz buraki ze skórki i pokrój w słupki.

Wymieszaj je wraz z cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W osobnej misce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, majerankiem, pieprzem, solą oraz cukrem.

Zalej surówkę przygotowanym dressingiem i dokładnie wymieszaj. Aby miała lepszy i bardziej wyrazisty smak, odstaw ją do lodówki na godzinę przed jedzeniem. Dzięki temu wszystkie składniki przejdą równomiernie smakami. Smacznego.

Surówka z buraka i cebuli

Źródło: canva/HandmadePictures, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy