Ekspresowa surówka z buraków do obiadu
Surówka z buraków jest jednym z najlepszych obiadowych dodatków, jakie można podać do pieczonego mięsa czy kotleta. Dodając do niej czerwoną cebulę, uzyskuje się jeszcze lepszy efekty. Niżej prezentujemy najprostszy przepis.
Surówka z buraków jest nie tylko smacznym i ładnie wyglądającym dodatkiem - buraki mają bowiem wiele prozdrowotnych właściwości. Wspomagają produkcje czerwonych krwinek, a także zawierają wiele przeciwutleniaczy.
Warto przy okazji wspomnieć, że surówki mają bardzo duże ilości błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, zwiększa uczucie sytości po posiłku, a także przyspiesza metabolizm.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na surówkę z buraków
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.
Składniki:
-
2 duże buraki
-
pół białej cebuli
-
pół czerwonej cebuli
-
sok z połówki cytryny
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1 ząbek czosnku
-
cukier
-
sól
-
pieprz
-
majeranek
Zacznij od umycia buraków, wsadzenia ich do garnka i zalania czystą wodą. Ugotuj je następnie na półmiękko i odstaw do wystudzenia. Cebulę pokrój w półplasterki. Obierz buraki ze skórki i pokrój w słupki.
Wymieszaj je wraz z cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W osobnej misce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, majerankiem, pieprzem, solą oraz cukrem.
Zalej surówkę przygotowanym dressingiem i dokładnie wymieszaj. Aby miała lepszy i bardziej wyrazisty smak, odstaw ją do lodówki na godzinę przed jedzeniem. Dzięki temu wszystkie składniki przejdą równomiernie smakami. Smacznego.
Źródło: canva/HandmadePictures, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ofeminin.pl