Smakosze.pl Przepisy Ekspresowa szarlotka na bazie ciasta francuskiego
canva.com/ALEAIMAGE, Getty Images Signature

Ekspresowa szarlotka na bazie ciasta francuskiego

12 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Szarlotka wcale nie wymaga wielogodzinnych przygotowań. Wystarczy, zamiast tradycyjnego kruchego ciasta wykorzystać francuskie, które można kupić w większości sklepów. Taki deser jest szybki i wyjątkowo smaczny.

Klasyczna szarlotka wykonana jest z nadzienia jabłkowego i kruchego ciasta. Niestety czas potrzebny, aby wykonać ten rodzaj ciasta, jest dla wielu ludzi zbyt długi. Dlatego warto skorzystać ze sklepowego ciasta francuskiego.

Mozna je dostać w praktycznie każdym większym sklepie, a jedna rolka kosztuje kilka zł. Co więcej, taka szarlotka będzie znacznie tańsza i łatwiejsza w wykonaniu, a jej smak nie zmieni się.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na szarlotkę z ciastem francuskim

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.

Składniki:

  • 6 jabłek

  • 3 łyżki cukru

  • Szczypta cynamonu

  • Opakowanie ciasta francuskiego

  • Masło

Zacznij od podsmażenia jabłek. Obierz je, przetnij na pół, wytnij gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie owoce. Gdy zaczną zmieniać kolor, dodaj do nich cukier, cynamon i zdejmij z ognia.

Blachę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż ją ciastem francuskim. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 5 minut. Po tym czasie wyjmij blachę z pieca.

Na ciasto wylej podsmażone owoce, pozostałe ciasto pokrój w paski i rozłóż je na jabłkach. Następnie piecz ciasto przez 15 minut w tej samej temperaturze. Smacznego.

Szarlotka
undefined

Źródło: canva.com/Jupiterimages, Photo Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy